Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Forsyning A/S den 29. maj 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
Den 29. maj 2024 afholdes ordinær generalforsamling i Favrskov Forsyning A/S med følgende dagsorden:
Favrskov Forsyning A/S er 100 % ejet af Favrskov Kommune, og derfor afholdes generalforsamlingen med deltagelse af borgmester, kommunaldirektør samt bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S, direktør for selskabet samt den øvrige ledelse.
Bestyrelsen for Favrskov Forsyning har afholdt ordinær generalforsamling i de to datterselskaber Favrskov Spildevand A/S og Favrskov Affald A/S den 29. april 2024, idet de to selskaber er 100 % ejet af Favrskov Forsyning A/S.
Bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Forsyning A/S – Generalforsamling, 29. maj 2024:
Fraværende: Ingen
Til dirigent valgtes Søren Frandsen der konstaterede, at eneaktionæren - Favrskov Kommune - var repræsenteret, og at generalforsamlingen således var lovlig og beslutningsdygtig i enhver henseende. Dirigenten konstaterede endvidere, at generalforsamlingen er indkaldt i overensstemmelse med vedtægternes almindelige regler herom.
.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Forsyning A/S den 29. maj 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
Favrskov Forsyning koncernens hovedformål er at levere en effektiv håndtering af spildevand og affald med vægt på bæredygtighed, forsyningssikkerhed og sundhed - i dialog med både kunder og det omgivende samfund. Koncernens selskaber beskæftiger sig med følgende opgaver:
Favrskov Spildevand
Favrskov Spildevand håndterer spildevand for ca. 49.400 indbyggere i Favrskov Kommune på vores seks renseanlæg i Hadsten, Hinnerup, Hammel, Ulstrup, Drøsbro og Voldum. Favrskov Spildevand varetager alle opgaver for forbrugerne vedrørende spildevand fra modtagelse, transport og behandling til sluthåndtering af restprodukterne. Aktiviteterne udføres med vægt på sundhed, miljø, effektivitet, kvalitet og i god dialog med forbrugere og det omgivende samfund, og i henhold til love og kommunale planer for området.
I 2023 håndterede vores renseanlæg 5,1 mio. m3 spildevand og regnvand, hvilket er en stigning på 43 % i forhold til 2022. De gennemsnitlige nedbørsmængder er i samme periode fra 2022 til 2023 steget med 52 %.
Klimaforandringerne er naturligvis en stor bekymring for os som vandselskab. Vores forretning og forsyning er påvirket af naturens kredsløb og det vand, det giver. Ekstreme vejrforhold i slutningen af 2023 har testet vores eksisterende infrastruktur, og stiller nye krav til, hvordan vi kan og skal fungere bæredygtigt og sikre forsyningssikkerhed - også på den lange bane. Det er et væsentligt fokusområde, som vi kommer til at arbejde hårdt på at finde løsninger til i de kommende år.
Alle seks renseanlæg har igen i 2023 overholdt alle gældende udlederkrav.
Favrskov Spildevand varetager den daglige drift og vedligeholdelse af seks renseanlæg, 1.199 km. ledningsnet, 265 pumpestationer og 181 regnvandsbassiner.
Favrskov Affald
Favrskov Affald indsamler 10 affaldsfraktioner hos ca. 20.900 husstande. Herudover driver Favrskov Affald de fire genbrugspladser i Hadsten, Hinnerup, Hammel og Hvorslev med adgang for såvel private som erhverv.
I 2023 besøgte 362.449 kunder vores fire genbrugspladser, hvilket er et fald fra 2022 på ca. 2,5 %.
Kunderne afleverede i 2023 i alt 30.007 tons på genbrugspladserne, hvilket er et fald fra 2022 på ca. 8,2 %. Af de 30.007 tons blev de 25.789 tons afsat til genanvendelse. Dette giver en genanvendelsesprocent i 2023 på ca. 86 % for genbrugspladserne. Dette betyder status quo i forhold til 2022, hvor genanvendelsen for genbrugspladserne ligeledes var på ca. 86 %.
Det skal bemærkes, at mængderne af genanvendeligt affald er baseret på de mængder, som afsættes fra Favrskov Affald til første afsætningsled. Der er ikke korrigeret for evt. tab senere i processen med oparbejdning til genanvendelse.
Hos kunderne afhentede Favrskov Affald 11.472 ton affald i 2023 mod 11.652 ton affald i 2022. Det er et fald på ca. 1,5 %. En gennemsnitlig husstand fik afhentet 551 kg affald i 2023 mod 565 kg i 2022. Efter implementering af den nye indsamlingsordning den 1. maj 2023, er mængderne af forbrændingsegnet affald ved den enkelte husstand faldet med ca. 30 %.
Samlet set svarer de indsamlede og afleverede affaldsmængder fra husstande samt genbrugspladser til, at hver indbygger i Favrskov Kommune afleverede ca. 848 kg. affald i 2023 mod ca. 909 kg. i 2022.
Herudover hentende kunderne ca. 207 ton til direkte genbrug fra vores GI’ og TA’-områder i Hadsten og Hammel. Desuden afhenter frivillige foreninger genbrugseffekter fra vores genbrugspladser i Hadsten, Hammel og Hinnerup. Disse mængder er der endnu ikke foretaget målinger af. Som et forsøg indsamlede og recirkulerede vi i 2023 24 tons paller til direkte genbrug på vores genbrugspladser. Indsamlingen omfatter både engangs- og europaller.
Favrskov Forsyning
Favrskov Forsyning er moderselskabet, der fungerer som et service- og administrationsselskab for de andre selskaber i koncernen. I Favrskov Forsyning er der i 2023, 46 medarbejdere, hvoraf kønsdiversiteten fordeler sig med 67 % mænd og 33 % kvinder. Der har i 2023 været en medarbejderomsætning på ca. 2,5 %.
I bestyrelserne fordeles kønsdiversiteten på følgende måde:
I ledelsen er kønsdiversiteten fordelt ligeligt på 50 % kvinder og 50 % mænd.
Udvikling i aktiviteter for 2023
Strategi 2024 med klimaregnskab
Favrskov Forsyning har med strategi 2024 en ambition om at blive en bæredygtig forsyning. For Favrskov Forsyning betyder en bæredygtig forsyning, at vi arbejder med fokus på miljømæssig-, økonomisk- og social bæredygtighed og ansvarlighed, med ønske om at bidrage til FNs verdensmål for bæredygtig udvikling.
Som en del af vores strategi for 2024, har Favrskov Forsyning fastlagt et mål om at blive et bæredygtigt forsyningsselskab. Herunder et mål om at blive CO2 neutrale i 2040, og at bidrage aktivt til udvalgte verdensmål. Vi skal leve op til vores ambition, og vi skal selv ”walk the talk”.
Et af de strategiske fokusområder er, at RESSOURCEANVENDELSE, hvor selskabets ressourcer forvaltes til gavn for fremtidige generationer. Vi skal passe på miljøet, drive en økonomisk forsvarlig forretning, og sikre en bæredygtig spildevands- og affaldscyklus ved at afbøde klimaforandringer mest muligt.
Et andet af de strategiske fokusområder er VIDENSUDVIKLING, hvor samspillet med vores medarbejdere, kunder, lokalsamfund, leverandører og samarbejdspartnere skal skabe resultater for en fælles fremtid. Vores succes som et bæredygtigt affalds- og spildevandsselskab afhænger i høj grad af vores samspil, formidling og inddragelse af borgere og lokalsamfund. Vi ønsker som selskab at investere i kompetencer og viden, og at bevare en arbejdsplads, hvor sikkerhed og trivsel er i prioriteret hver dag.
Det sidste strategiske fokusområde er PRØVEHANDLINGER, hvor det er vigtigt at vi har mod til at afprøve nye løsninger, da vi også skal drive et bæredygtigt selskab på lang sigt. Vi gennemfører prøvehandlinger, der understøtter at affaldsgenereringen reduceres, og at vores affald bliver til ressourcer. Vi arbejder innovativt, for at sikre, at vores infrastruktur opgraderes til en mere effektiv udnyttelse af ressourcer, der er med til at fremtidssikre vores vitale forsyning.
At blive en bæredygtig forsyning er ikke kun et valg om grønne investeringer og indkøb, men i høj grad også et valg om en bæredygtig organisation med fokus på en bæredygtig adfærd. Vi har derfor i 2023 arbejdet videre med den interne proces, som vi startede i 2021, for at fokusere på og snakke om bæredygtighed i hverdagen og i ens daglige arbejde. Læringen i den interne proces vil skabe rammerne om en bæredygtighedspolitik, der behandles i 2024.
I 2023 har vi arbejdet med en lang række strategiske indsatser, som fortsætter i 2024:
Status på strategiske mål
Mål | Status ultimo 2023 | Status ultimo 2022 |
---|---|---|
Sikre en genanvendelse af husholdningsaffald på 55 % i 2024 og 65 % i 2023 | 59,6% | 41,9% |
Minimer 20 % af de steder, hvorfra der kan ske overløb | -14% | -14% |
Gendannelse af naturen, hvor vi vil omlægge 3,6 Ha af vores græsarealer for at forbedre biodiversiteten | 4,7 Ha | 2,8 Ha |
Klimaaftryk, Scope 1 og 2 *location based | 1.180 ton CO2e | 1.025 ton CO2e |
Uddanne og inspirerer 5.000 børn og unge med viden om genbrug og beskyttelse af miljøet | 3.705 børn | 3.614 børn |
Anvende en klimavenlig flåde af biler inden 2030 | 25% af køretøjer er el | 25% af køretøjer er el |
Klimaregnskab 2020-2023, som en integreret del af strategi 2024
Et mål i strategien er at finde en vej til at blive CO2 neutrale i 2040. Her er klimaregnskabet et vigtigt værktøj, der giver os en kortlægning over vores aftryk i verden, og med klimaregnskabet har vi identificeret på hvilke områder, der udledes mest CO2.
Desuden er klimaregnskabet et redskab til at give medarbejdere en bevidsthed om, hvorfor vores arbejde mod en bæredygtig forsyning er vigtig, og hvordan vi helt konkret kan bidrage med at nedbringe vores CO2 udledning.
Ved hjælp af klimaregnskabet er der identificeret flere områder, hvor der er igangsat projekter der skal nedbringe vores CO2 udledning. Nogle af de større indsatser vi prioriterer, for at mindske vores CO2 emissioner er:
Det er i høj grad anlægsarbejdet, der har en betydning for vores samlede CO2 udledning. Projektet om CO2 i anlægsarbejdet skal gøre det muligt at sammenligne løsningsmetoder og dermed vurdere, hvilke løsninger der giver bedst mening økonomisk og klimamæssigt. Disse indsatser vil få betydning for klimaregnskabet i de kommende år, og forventes at få fuld effekt inden 2030.
Klimaregnskabet viser, at Favrskov Forsyning i 2020-2023 udleder ca. 8.500 tons CO2 årligt i scope 1, 2 og 3, der er beregnet efter Greenhouse Gas (GHG) protokollen. Hertil benyttes redskabet ”Klimakompasset” fra Erhvervsstyrelsen. Langt den største del af vores CO2-udledning kommer fra anlægsprojekter på ca. 70 %. Anlægsprojekter er det arbejde vi udfører, når vi laver byggemodninger, separerer kloaksystemet, renoverer brønde og kloakker og anlægger ny genbrugsplads. Derudover udledes der også en større del CO2 ved transport; skraldebiler, transport af affald og servicebiler i spildevand, der udgør ca. 20 %. Energi og processer i vores anlæg udgør ca. 10 %.
Samarbejde, fællesskab og trivsel
Medarbejderne er det største aktiv i Favrskov Forsyning, og vi har derfor fokus på at arbejde med tiltag, der giver en god trivsel og et godt arbejdsmiljø. Medarbejdere i trivsel og med høj arbejdsglæde og engagement er afgørende for, at Favrskov Forsyning klarer sig godt.
Vi kan mere sammen end vi kan alene
I Favrskov Forsyning mener vi, at teamsamarbejde er en vigtig del af vores arbejde, og at det er afgørende for vores succes som virksomhed. Når vi arbejder sammen som et team, kan vi opnå mere end vi kunne alene. Vi kan dele vores ressourcer og talenter og skabe større værdi for os selv og for vores kunder. Derfor har vi det seneste halvandet år arbejdet på at styrke denne kompetence hos alle medarbejdere ved hjælp af teamprofiler, undervisning, workshops og øvelser i hverdagen. I forløbet har alle afdelinger udarbejdet handleplaner med udgangspunkt i det fokus, der kan skabe størst værdi for det enkelte team og for Favrskov Forsyning som helhed.
Løbende udvikling af ledere
I foråret 2023 deltog Favrskov Forsyning i en ledelsesevaluering sammen med Favrskov Kommune. Formålet med en ledelsesevaluering er at skabe løbende udvikling af lederne i Favrskov Forsyning.
God ledelse skaber værdi for medarbejderne og er med til at understøtte udviklingen og samarbejdet på arbejdspladsen. Evalueringen havde fokus på disse fire ledelsestemaer:
Resultaterne af evalueringen er blevet præsenteret og drøftet i hele virksomheden, og den enkelte leder arbejder videre med sine egne udviklingspunkter.
Medarbejderes generelle sundhed påvirker i høj grad deres trivsel
Derfor valgte vi i foråret 2023 at tilbyde alle medarbejdere en sundhedsscreening gennem vores sundhedsforsikringer ved Nordea Pension. På baggrund af screeningen modtog vi en samlet virksomhedsrapport, der blandt andet viste, at vi bør have mere fokus på forbedre søvn, reducere stress og opgavepres.
I forbindelse med Danmarks Mentale Sundhedsdag den 11. oktober 2023 var det netop søvn som Favrskov Forsyning havde fastsat på programmet. Her havde vi besøg af en søvnekspert og en sundhedschef fra Nordea Pension, der gennem inspirerende oplæg gav virksomhedens medarbejdere ny viden og brugbare redskaber til at skabe små ændringer med stor effekt i hverdagen.
Kan vi øge den mentale sundhed gennem arbejdet, og kan vi arbejde på en måde der GIVER energi?
Vores sundhedsscreening i foråret 2023 viste, at 42 % af medarbejderne ofte oplever at komme bagud med deres arbejde. Derfor iværksatte vi i slutningen af 2023 en 6-ugers forsøgsperiode med fordybelsestid for de administrative medarbejdere.
De fleste i et digitalt arbejdsliv kan have glæde af tid, hvor det er muligt at fokusere på én enkelt opgave og lade al sin viden, erfaring og tankeevne komme i spil. Vi kan især få glæde af redskabet, når vi oplever at tiden løber og vi har svært ved at nå vigtige og svære opgaver.
Vores overordnede mål for forsøget var at undersøge:
Resultater fra forsøgsperioden viste, at en time fordybelsestid hver dag har haft en positiv effekt på organisationens:
Undersøgelse viste blandt andet, at 17% af medarbejderne efter forsøgsperioden sjældnere oplever at komme bagud med sit arbejde. Forsøget har også haft en væsentlig effekt på stressniveauet, da 24 % af de administrative medarbejdere, der før forsøget havde følt sig stresset en eller flere dage i måneden op til forsøget, slet ikke havde været stresset i forsøgsperioden.
I udvidelse af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelserne blev der efterfølgende også gennemført fokusgruppeinterview med medarbejdere, der kunne bekræfte at have samme oplevelse af forsøget, som ovenstående resultater. Her er et udpluk af tilbagemeldingerne fra medarbejderne:
”Ved at planlægge sin dag, får man defineret, hvad det vil sige at være bagud = ikke at nå det planlagte. Derfor giver det en stor tilfredsstillelse mentalt at vide, at man ikke er bagud, når man har nået sine realistiske mål for dagen. Tidligere har det måske i højere grad været en lidt diffus fornemmelse af altid at have mange opgaver på sit bord = bagud.” (Medarbejder)
”Fordybelse i én opgave giver en bedre fornemmelse af tidsforbrug på den enkelte opgave, fordi løbende afbrydelser ikke strækker opgaven unødigt – det kan være svært at afvise afbrydelser, fordi man gerne vil hjælpe sin kollega.” (Medarbejder)
Fordybelsestid er fra 2024 implementeret som et fast element i hverdagen hos Favrskov Forsyning.
Vi har etableret en frivillig whistleblowerordning
Favrskov Forsyning ønsker at være en åben og troværdig virksomhed, hvor der ikke må kunne sættes spørgsmålstegn ved ledelsens og medarbejdernes troværdighed.
Whistleblowerordningen kan være aktuel at benytte, hvis man bliver opmærksom på forhold såsom bevidste gentagne og grove overtrædelse af miljøloven eller misbrug af økonomiske midler begået af virksomhedens medarbejdere eller leverandører. I erkendelse af, at der kan være tilfælde, hvor man vil være tilbageholdende med at gå til en leder, chef eller et medlem af direktionen, har bestyrelsen for Favrskov Forsyning valgt frivilligt at etablere en whistleblowerordning.
Ordningen indebærer, at medarbejdere, aktionærer, direktionen, bestyrelses-medlemmer, ansatte hos leverandører, underleverandører og samarbejdspartnere og tidligere medarbejdere hos Favrskov Forsyning i god tro og anonymt 3 hvis de ønsker anonymitet, kan foretage indberetninger om alvorlige, kritisable forhold eller ulovligheder hos Favrskov Forsyning, der kan påføre selskabet et økonomisk tab, skade dets omdømme m.v.
Formålet med Favrskov Forsynings whistleblowerordning er at undgå, at oplysninger om ulovlig adfærd mv. tilbageholdes. Derudover vil vi sikre, at sådanne oplysninger videregives til de relevante personer i organisationen. Formålet er ligeledes at forsikre medarbejdere og andre interessenter om, at de er beskyttet mod repressalier eller personforfølgelse, hvis de har rejst en problemstilling i god tro.
Når der indberettes til whistleblowerordningen, modtages og registreres de indkomne indberetninger af advokatfirmaet DLA Piper. Modtageren hos DLA Piper vil foretage screening af indberetningen for at kontrollere, om den vedrører et forhold, der kan indberettes. Er indberetningen omfattet af whistleblowerordningen, videresender DLA Piper den til en betroet medarbejder, der er særligt udvalgt til at behandle sådanne indberetninger. Herefter vil forholdet blive undersøgt og eventuelt
håndteret af den betroede medarbejder. Der er altid udpeget mindst to betroede medarbejdere, så indberetningen aldrig vil blive videresendt til en person, som indberetningen vedrører.
Forsyningsservice - et fælles shared service selskab, der er ejet af 11 jyske forsyninger
Forsyningsservice er et fælles serviceselskab, som løser en række opgaver og serviceydelser for ejerforsyninger indenfor områderne: arbejdsmiljø, GDPR samt indkøb og udbud.
Forsyningsservice er ejet af 11 jyske forsyningsselskaber;
Skive Vand A/S indtrådt i selskabet pr. 1. maj 2023 som B-aktionær.
Favrskov Forsyning har en ejerandel på 15,38 % af Forsyningsservice.
Favrskov Forsyning aftager ydelserne udbud/indkøb/kontraktstyring, GDPR, whistleblower og arbejdsmiljø fra Forsyningsservice. På alle områder er Favrskov Forsyning fokuseret på compliance ift. lovgivning, så lovgivning og retningslinjer på et givent område efterleves i en tilfredsstillende kvalitet.
Der har inden for udbud, indkøb og kontraktstyring været fokus på implementering af en ny fælles kontraktstyringsplatform, der giver bedre overblik og dermed kan være med til at sikre øget compliance i organisationen.
Forsyningsservice har i 2023 gennemført følgende udbud, tilbudsindhentninger, optioner og markedsafprøvninger:
Arbejdsmiljøgruppen i Favrskov Forsyning har i samarbejde med Forsyningsservice opstartet brugen af et arbejdsmiljøsystem til understøttelse af ensretning og vidensdeling af arbejdsmiljøarbejdet og kemisk APV.
Der er gennemført arbejdsmiljørunderinger på alle renseanlæg og genbrugspladser i samarbejde med Forsyningsservice.
Der er desuden udbudt fælles indkøb og implementering af en whistleblowerordning, der bliver varetaget af et eksternt advokatselskab, og med en GDPR-rådgiver i Forsyningsservice, som primær betroet medarbejder.
I løbet af 2023 har Forsyningsservice fået organiseret sig med kompetencer på alle ydelser, idet der er tilført ressourcer på GDPR og udbud/indkøb. Ligeledes er der ansat en direktør i selskabet til at drive udviklingen.
Favrskov Spildevand
Vi fremtidssikrer vores infrastruktur gennem vores arbejde med at adskille regnvand og spildevand
Klimaet forandrer sig og det betyder flere og længere perioder med massiv regn, og derfor arbejder vi dagligt med at fremtidssikre vores infrastruktur. Vi arbejder i det daglige ud fra de rammer og krav, der er fastlagt i den kommunale spildevandsplan. I Favrskov Kommune har man gennem spildevandsplanen taget et aktivt valg, om at adskille regnvand fra spildevand i de fremtidige systemer.
Vi er langt i dette arbejde, hvor vi ultimo 2023 har adskilt 88 % af vores ledningsnet.
I 2023 har vi også arbejdet på en lang række projekter, for at fremtidssikre spildevandssystemet, men også i forhold til at forsyne nye områder til bolig og erhverv i Favrskov Kommune.
Ledningsarbejdet for at adskille regn- og spildevand i Laurbjerg er afsluttet, men afventer endelig færdiggørelse, når bassin i Kongstrup udføres i 2024. Separering af sidste del af Voldum er sat i bero, idet ekspropriation til bassinanlæg trækker ud. Derfor forventes dette først udført i slutningen af 2024.
Separering af Gerning er afsluttet. Der udføres slidlagsarbejder i 2024. Separering af Svenstrup og Miravej i Søften er i gang og afsluttes i 2024.
Projektering af separeringsprojekt i Vester Velling og Hvorslev er startet. Der er givet udledningstilladelse for Vester Velling og anlægsarbejdet påbegyndes i foråret 2024.
Separering af Hvorslev påbegyndes i 2025.
Planlægning af den kommende separering af Hadsten By er godt i gang. Projektering af to etaper foregår i Hadsten By - etape A ved Solsortevej og etape G ved Østergade. Første ansøgning om udledningstilladelse er fremsendt til behandling af kommunens miljøafdeling. Vi forventer at få færdigbehandlet tilladelsen i første halvår 2024. Der er afsat i alt 116 mio. kr. (2019 priser) til separering af dele af Hadsten By i spildevandsplan 2021-2028. Separering af Hadsten By nord for Lilleåen vil ske i perioden 2025-2030. Der fastlægges et endeligt budget for hver etape, når den er projekteret, da budget i spildevandsplanen er udarbejdet ud fra historiske nøgletal.
Spildevandsplan 2021-2028 fastlægger, at Voldum Renseanlæg skal nedlægges, og spildevand skal pumpes via Hadbjerg til Hadsten Renseanlæg. Spildevand fra Ødum pumpes i dag til et renseanlæg i Århus, men skal i forhold til økonomiske optimeringer pumpes via Selling til Hadsten Renseanlæg.
Ledning fra Voldum til Hadbjerg forventes udført i 2025 og ledning fra Ødum til Selling i 2026. Projektering og udarbejdelse af ekspropriationsmateriale for disse to projekter er påbegyndt, og der er igangsat et arbejde med at søge om øget udledning af spildevand fra Hadsten Renseanlæg for disse områder.
I 2023 har vi udvidet vores forsyningsområde med følgende kommunale og private byggemodninger:
I byggemodninger arbejdes der med at håndtere regnvand på terræn (LAR 3 lokal afledning af regn) og håndtering af klimavand. Det betyder, at der i forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner bliver lavet en vandhåndteringsplan, som skal sikre en hensigtsmæssig håndtering af hverdagsregn og klimaregn inden for lokalplanområdet.
Et eksempel er byggemodningen i Norring, hvor al regnvand ledes i grøfter og på vejen, og videre til forsyningens regnvandsbassin og et klimabassin, som driftes og ejes af den fremtidige grundejerforening.
Herudover arbejdes der med LAR i en byggemodning i Hadbjerg (Lokalplan 390), hvor regnvandet ledes både på terræn og i regnvandsledning. Anlægsarbejdet er igangsat og første etape forventes afsluttet i 2024.
Der er påbegyndt udarbejdelse af vandhåndteringsplan, lokalplan og projektering i følgende projekter:
Arbejdet med at reducere uvedkommende vand har været prioriteret i 2023, og fortsætter i 2024.
Favrskov Forsyning har med Strategi 2024 prioriteret at arbejde for en forbedring af vandmiljøet ved at reducere uvedkommende vand med 20 %. Der er således fastlagt en strategiindsats for reducering af det uvedkommende vand.
Uvedkommende vand er en samlet betegnelse for vand, der ledes til den forkerte kloakledning, eller som ukontrolleret finder vej til kloakken. Det kan være spildevand, der fejlagtigt er koblet på regnvandsledning. Eller det kan være regnvand eller grundvand, der ender i ledning til spildevand.
Uvedkommende vand består af flere elementer og kan bl.a. stamme fra:
Fejlkoblinger på regnvandsledninger eller store mængder uvedkommende vand i spildevandsledningen kan have negative konsekvenser for vandmiljøet, da spildevand herved kan ledes til naturen enten via vores regnvandsbassiner eller overløb.
Gennem en indsatsplan er der prioriteret områder, hvor der skal foretages indsatser, ud fra følgende parametre:
Følgende områder er udpeget i strategiperioden (indtil 2024):
I 2023 er der arbejdet med store indsatser i Foldby/Norring og Lading.
Efter et vellykket forsøg i foråret med leje af udstyr, er der indkøbt tre hastighedsmålere og to nedbørsmålere til opsporing af regnvand i spildevandsledninger. Metoden har vist sig effektiv og tidsbesparende i forhold til at skulle nå ud og se ned i brøndene under nedbørshændelser. En anden stor fordel ved løsningen er, at vi selv kan drifte målerne og aflæse resultaterne. Antallet af målere gør, at der kan opspores i to byer/områder ad gangen. Målerne har indtil videre været brugt til opsporing i udvalgte områder i Lading, Foldby og Voldum.
Der er i 2022 og 2023 udført tv-inspektion af spildevandsledningerne i Lading. Der er desuden kørt tv af udvalgte strækninger på regnvandssystemet, som var i dårlig stand. Tv-inspektionerne er efterfølgende gennemgået og vurderet i forhold til tilstand og indsivning (uvedkommende vand). De ledningsstrækninger, der var i meget dårlig stand, herunder Viborgvej i Lading, er strømpeforet i november og december 2023.
I 2023 er der fundet 10 fejlkoblinger på privat grund. De pågældende ejendomme overdrages til miljømyndigheden, som træffer beslutning om tiltag over for ejerne.
Separeringsprojekterne reducerer også uvedkommende vand. Bl.a. har separering af Gerning haft en stor effekt på reduktion af uvedkommende vand. I perioden juni-november i 2023 er der pumpet ca. 11.000 m³ spildevand ind til Ulstrup Renseanlæg, hvilket er en reduktion på ca. 55%-60% i forhold til samme periode i de forgangne år 2020-2021-2022, hvor der blev pumpet mellem 25.000-29.000 m³ ind til renseanlægget. Der forventes en større reduktion på længere sigt, da mange af ejendommene endnu ikke er separatkloakeret.
Drift af renseanlæg og pumpestationer
Alle officielle analyser på renseanlæggene er overholdt i 2023. Der er blevet udskiftet beluftningsmembraner på Hinnerup Renseanlæg, da de eksisterende var nedslidte. Herudover er der arbejdet med automatisering af manuelt arbejde i forbindelse med procesanalyse af spildevandet og driftsoptimering.
Der er arbejdet med opdatering af datastrukturen og ensretning af el dokumentation, så vi får et godt grundlag, for vores fremtidige arbejde med automatisering, procesoptimering, dataanalyse og anvendelse af kunstig intelligens.
Renseanlæggene blev også ramt af de store regnmængder i efteråret 2023. Det gav et voldsomt pres på hele spildevandssystemet, hvilket har givet væsentligt flere overløb fra renseanlæggene end normalt. I hele perioden er renseanlæggene driftet, men det skaber naturligt en del udfordringer mekanisk og procesmæssigt, når der skal håndteres voldsomme regnmængder.
Natten til den 26. oktober 2023 var Hadsten Renseanlæg delvist oversvømmet, da Lilleåen løb ind over voldene på renseanlægget. Vandstanden ved renseanlægget har aldrig tidligere været så høj. Klimaændringerne medfører, at en tilsvarende hændelse vil forventes at falde hyppigere fremover. Derfor er der påbegyndt et arbejde, hvor Hadsten Renseanlæg skal klimasikres bedre mod høj vandstand i Lilleåparken.
Klimasikringen af Hadsten Renseanlæg vil formentlig påbegyndes i 2024 og strække sig ind i 2025.
Oversvømmet pumpestation
Pumpestationen ved Sønder Allé i Hammel blev sat ud af drift, fordi elforsyningen blev oversvømmet. I samarbejde med beredskabet og eksterne samarbejdspartnere blev der etableret en midlertidig strømforsyning. Pumpestationen blev opstartet natten til den 4. oktober og kørte på nødforsyning indtil den 9. oktober. Hammel Elforsyning har siden sikret, at deres elforsyning er blevet flyttet til et højere punkt, så vi i fremtiden så vidt muligt undgår lignende driftsforstyrrelser.
Favrskov Affald
Husstandsindsamling af de 10 fraktioner
Den 1. maj 2023 startede den nye indsamling af 10 fraktioner i Favrskov Kommune. Indsamlingen overgik samtidig til ny entreprenør 3 City Container, som vandt udbuddet på opgaven. I månederne op til den 1. maj, blev der udbragt 54.000 affaldsbeholdere samt 17.000 røde kasser og informationsmateriale ud til borgerne i Favrskov Kommune.
Den tidligere genbrugsbeholder er blevet genbrugt i den nye ordning, fordi det har en stor miljømæssig effekt. Beholderne er i så god stand, at de sagtens kan anvendes i flere år, og derfor er der genanvendt ca. 12.000 affaldsbeholdere, som bruges til pap/papir/tekstilaffald i den nye ordning.
Implementering af de 10 nye fraktioner har været en omfattende opgave logistisk og kommunikativt.
I forbindelse med opstart af indsamlingen blev der udleveret en startpakke til kunderne som omfattede:
Favrskov Forsyning har deltaget på messer, markeder og rundt i byer i kommunen for at fortælle om den nye sortering. Det har været dejligt med stort fremmøde, og det har givet en god mulighed for at formidle viden til kunderne - og ikke mindst har det givet Favrskov Forsyning en viden om, hvor der opstår udfordringer og hvilke spørgsmål kunderne mangler mere information om.
I maj 2023 blev der lanceret en app: AffaldFavrskov. Den giver mulighed for at se tømmedage, få påmindelser og melde manglende tømninger ind. Den blev taget rigtig godt imod, og er nu hentet af knap 13.500 kunder.
Hjemmesiden og Facebook har - sammen med den nye app - været flittigt anvendt til at sikre en god viden om sortering, anvendelse af den røde kasse og til driftsinformation.
Det indsamlede affald bliver behandlet af følgende modtagere:
Tilsyn med modtagerne sker i FARR-samarbejdet (Kredsløb, Reno Djurs, Renosyd og Favrskov). Her er løbende dialog med modtagerne og der udføres tilsyn med aftagere og deres afsætning.
I efteråret 2023 er der fundet en leverandør af skabe til farligt affald ved fælles løsninger. Denne løsning bliver implementeret ved fælles bebyggelser i løbet af foråret 2024.
Hammel Fjernvarme, som vandt forbrændingsudbuddet, skulle også etablere et modtageanlæg til madaffald. Anlægget blev åbnet den 1. maj 2023, hvor det modtog de første læs madaffald fra den nye husstandsindsamling.
Fra 1. maj til 31. december 2023 er der indsamlet følgende mængder affald fordelt på typer:
Affaldstype | Mængde i ton |
---|---|
Restaffald | 2.941 |
Madaffald | 1.986 |
Glas/metal | 786 |
Plat og fødevarekartoner | 566 |
Pap, papir | 985 |
Tekstiler | 51 |
Farligt affald | 21 |
Indsamling af farligt affald er udfordret af, at der kun kan være 12 kasser pr. bil. Derfor har mange oplevet, at deres kasse ikke tages med, når de ønsker den tømt. Samtidig har flere stillet en kasse frem med meget lidt indhold. Derfor har der været kampagner med det formål at informere om, at kassen skal være fyldt, inden den stilles frem.
Når der iværksættes tømning af skabe hos boligforeninger og fællesløsninger, vil nogle fællesløsninger kunne flyttes til denne indsamling, og dermed give bedre plads på bilerne til almindelige husstande.
Ny forsøgsordning med afhentning af tagplader
Ny forsøgsordning afprøves.
Den 1. august 2023 opstartede en ny forsøgsordning med afhentning af tagplader med og uden asbest. Den nye ordning betyder, at borgere i Favrskov Kommune fremover kan bestille afhentning af tagplader ved egen bopæl og kun aflevere tre tagplader pr. dag på genbrugspladsen.
Baggrunden for at starte den nye forsøgsordning op, skyldes arbejdsmiljømæssige hensyn for genbrugsvejlederne og kunderne der besøger genbrugspladserne. Mange tagplader indeholder asbest, hvilket er yderst sundhedsskadeligt.
Pr. 31/12 er der indsamlet 172 tons via henteordningen og 478 tons på genbrugspladserne mod 1.007 tons på genbrugspladserne i 2022. Den nye ordning har gavnet arbejdsmiljøet på genbrugspladserne og er generelt blevet positivt modtaget hos borgerne. Ordningen evalueres i 2024, hvor det skal besluttes, hvordan fraktionen fremadrettet skal håndteres.
Forventet udvikling
Koncernens forventninger til 2024
Koncernen forventer en omsætning i 2024 i størrelsesordenen 160-170 mio. kr. og et resultat efter skat på 0-5 mio. kr. Der forventes en samlet investeringsaktivitet i 2024 på ca. 70-90 mio. kr.
Udvikling og rekruttering af medarbejdere
En af fremtidens helt store udfordringer for alle virksomheder er rekruttering, fastholdelse og udvikling af medarbejdere. Udfordringen oplever flere virksomheder allerede i dag. Med lav arbejdsløshed og en stigende efterspørgsel efter de rigtige medarbejdere, spidser kampen om ressourcerne til.
Derfor er det også relevant, at vi i Favrskov Forsyning ser på den fremtidige udvikling og rekruttering af medarbejdere. I 2024 vil vi udarbejde en employer branding strategi og iværksætte tiltag, der skal understøtte netop dette arbejde. Arbejdet er igangsat allerede i starten af 2023, og vil blive afsluttet i første halvdel af 2024.
Strategien udarbejdes med udgangspunkt i medarbejdernes input og virksomhedens kernefortælling, samt med øje for de enkelte afdelingers særlige udfordringer i fremtiden.
Beredskabsplaner og NIS2 er højt prioriterede opgaver i 2024
Favrskov Forsyning står i 2024 over for et vigtigt og ansvarsfuldt arbejde i forbindelse med implementeringen af EU's NIS2-direktiv, som har til formål at styrke sikkerheden og modstandsdygtigheden over for cyberangreb, og andre it-relaterede sikkerhedstrusler inden for kritisk infrastruktur. Dette arbejde vil indebære en grundig gennemgang og opdatering af vores nuværende it-sikkerhedssystemer og beredskabsplaner for at sikre, at de lever op til de nye og strengere krav, som direktivet stiller.
Vi vil fokusere på at identificere og beskytte kritiske systemer og data, samtidig med at vi forbedrer vores evne til hurtigt at detektere, reagere på, og komme sig over potentielle sikkerhedshændelser.
Dette vil også involvere en tættere dialog og samarbejde med nationale myndigheder og andre relevante aktører for at sikre en koordineret indsats.
Favrskov Forsyning vil sammen med alle øvrige selskaber i Forsyningsservice indgå i et samlet NIS 2 compliance projekt, der vil afspejle forsyningernes forpligtelse til at sikre en robust og sikker forsyningsstruktur, der kan modstå fremtidige udfordringer.
Favrskov Spildevand
Økonomi og takster for 2024 for Favrskov Spildevand
Den økonomiske indtægtsramme for Favrskov Spildevand er af Forsyningssekretariatet fastsat til 89,0 mio. kr. Den foreløbige vejledende økonomiske ramme for 2025 udgør 95,6 mio. kr. Spildevandsselskabets indtægter må over en to-årig reguleringsperiode ikke overstige den samlede ramme på 184,6 mio. kr.
Der er budgetteret 86,6 mio.kr. i driftsomkostninger for 2024, hvoraf afskrivninger udgør 53,7 mio.kr. De samlede budgetterede driftsomkostninger ex. afskrivninger og finansielle poster udgør i 2024 32,8 mio. kr. mod 33,2 mio. kr. i 2023, hvilket svarer til et samlet fald på 0,4 mio. kr. Faldet skyldes primært, at køb af ydelser fra Favrskov Forsyning forventes at falde fra 16,9 mio. kr. til 16,5 mio. kr.
Favrskov Spildevand forventer et driftsmæssigt resultat for 2024 på 0 mio. kr., og et likviditetsmæssigt resultat på -0,4 mio. kr.Taksten for vandafledning stiger fra 43,09 kr. inkl. moms i 2023 til 48,00 kr. inkl. moms i 2024.
Taksten for det faste bidrag stiger ligeledes fra 714 kr. inkl. moms i 2023 til 750 kr. inkl. moms i 2024. Taksterne stiger som en konsekvens af et faldende vandforbrug på ca. 5 %, hvilket svarer til en mindre indtægt fra håndtering af spildevand på ca. 3,1 mio. kr.
Taksterne for 2024 er dertil fastsat ud fra, at finansiering af omkostninger og investeringer sker over taksterne, og der er derfor ikke budgetteret med optagelse af lån i 2024.
Kvashegn ved regnvandsbassiner - forsøg i 2024
Inden udgangen af 2024 skal 3,6 ha af selskabets arealer omlægges til fremme for biodiversitet.
Arbejdet med biodiversitet er en væsentlig strategisk indsats, da naturen er en naturlig del af vores supply chain. Naturen er under pres, dyre- og plantearter er i tilbagegang og der er færre levesteder for en række arter.
Favrskov Spildevand har ca. 30 ha areal til rådighed for naturen, hvor vi kan:
Selskabet har udarbejdet en biodiversitetsplan, der består af et baggrundsnotat og 11 elementbeskrivelser.
Baggrundsnotatet giver en viden om, hvordan man med forskellige elementer kan fremme biodiversitet. I elementbeskrivelserne er der angivet forslag til anlæg og pleje. Ét af vores elementer er fx regnvandsbassiner. Nye regnvandsbassiner etableres med udgangspunkt i, at anlægsarbejdet udføres med elementer, som fremmer biodiversitet. I hvert projekt tages der udgangspunkt i omgivelserne, så der arbejdes efter at etablere større sammenhængende arealer sammen med Favrskov Kommune, som kan medvirke til at skabe korridorer i større områder.
I 2024 arbejdes der på en proces for etablering af kvashegn på Favrskov Forsynings arealer. I foråret udarbejdes en plan over, hvilke arealer der kan etableres kvashegn på - og hvordan vi kan involvere borgere i disse projekter. Det er særligt i forbindelse med renoveringer af vores regnvandsbassiner, hvor der er god mulighed for at starte kvashegn op, da vi normalt skal fjerne beplantning, så regnvandsbassinet kan bibeholde dens funktion.
Der arbejdes på en løsning, for at fjerne det uønskede stof PFAS fra Hadsten Renseanlæg
Hadsten Renseanlæg har de seneste år haft en overskridelse af Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi for fire PFAS-stoffer. Den vejledende grænseværdi er 0,01 mg/kg TS, og analyser fra Hadsten Renseanlæg har vist 0,03 mg/kg TS. Den vejledende grænseværdi for 22 andre PFAS-stoffer på 0,4 mg/kg TS er ikke overskredet for Hadsten Renseanlæg.
Spildevandsslammet fra Hadsten Renseanlæg går fra type A-slam til C-slam på baggrund af overskridelsen af de vejledende grænseværdier for de 4 PFAS. Mens A-slam kan køres på landbrugsjord, skal C-slam forbrændes, hvilket skaber væsentlig dyrere omkostninger for bortskaffelse af spildevandsslam.
PFAS er en forkortelse for perfluorerede alkylsyrer og er en samlet betegnelse for en stor gruppe fluorholdige stoffer. Der findes flere typer af forbindelser som fx PFOS, PFOSA, PFOA m.v. Stofferne er fremstillet industrielt og nedbrydes ikke i naturen. Stofferne har tidligere været brugt til bl.a. brandslukningsskum i forbindelse med brandskoler og har også været anvendt til imprægnering i forskellige industrier.
Det er i 2023 konstateret, at Feltengård er den entydig største forureningskilde i oplandet til Hadsten Renseanlæg. Derfor er Favrskov Spildevand i samarbejde med Favrskov Kommune ved at se på muligheder for at håndtere decentral rensning af PFAS på Feltengård. Der arbejdes i 2024 med indhentning af tilladelser til opstilling og drift af et PFAS-renseanlæg der skal rense perkolatvandet (spildevandet) fra Feltengård inden det blandes med resten af oplandets spildevand og ledes til Hadsten Renseanlæg.
Favrskov Affald
Budget og takster for 2024 for Favrskov Affald
Favrskov Affald forventer et resultat for 2024 på 0,9 mio. kr. Det budgetterede resultat betyder en forventet akkumuleret overdækning ultimo 2024 på forventet 10,4 mio. kr.
Alle ordninger er omfattet af ”hvile i sig selv” -princippet. Der er for 2024 fastsat takster for indsamling af rest/madaffald, genbrugsbeholdere og brug af genbrugspladser i Favrskov Kommune.
Taksterne for 2024 er fastsat med udgangspunkt i de kendte og tømnings- og behandlingsomkostninger for 2024. Den samlede omkostning for en husstand bliver i 2024 på 4.212 kr. og består af taksterne for genbrugspladser, genbrugsbeholdere og beholder til rest- og madaffald.
Til sammenligning betalte en almindelig husstand i 2023 3.988 kr. Meromkostningen for indførsel af de nye ordninger i forhold til 2022 er på 634 kr. for en almindelig husstand. Favrskov Forsyning har tidligere udmeldt en forventet meromkostning i niveauet 575-650 kr.
Taksten for brug af genbrugspladsen er uændret fra 2022 til 2023 og er på 1.615 kr.
Taksterne for virksomhedernes adgang til genbrugspladserne reguleres, så en håndværkervirksomhed i 2024 skal betale 10.750 kr. for et årsabonnement til første bil. Årsabonnementet for øvrige virksomheder sættes op til 4.250 kr. for første bil.
Favrskov Affald har et samarbejde med Randers Kommune og Mariagerfjord Kommune om adgang til genbrugspladserne for erhverv. Det er en ordning, som giver erhverv med årsabonnement adgang til at benytte både genbrugspladser i Randers, Mariagerfjord og Favrskov på tværs af kommunegrænserne.
Har en virksomhed betalt for et års abonnement i Favrskov, må man også aflevere sit affald i Randers og Mariagerfjord uden ekstra betaling.
Desuden er der etableret en sms-ordning i samarbejde med Randers Kommune, hvor erhvervsdrivende fra de to områder kan købe sig adgang til et besøg på genbrugspladser i Favrskov Kommune. SMSordningen er er reguleret til at koste 275 kr. pr. besøg i 2024.
Renovering af genbrugspladsen i Hvorslev
Favrskov Byråd besluttede den 29. november 2022, at den fremtidige struktur for genbrugspladser i Favrskov Kommune skal baseres på 3 genbrugspladser. De 3 genbrugspladser i Favrskov Kommune vil derfor være: 1 fælles i øst mellem Hadsten og Hinnerup, 1 i sydvest ved Hammel, og 1 i nordvest ved Hvorslev.
Hvorslev Genbrugsplads er den mindste plads i Favrskov Kommune med ca. 35-40.000 besøgende om året. Besøgstallet har været faldende de sidste par år, men mængderne er ikke faldende. Genbrugspladsen i Hvorslev er etableret omkring 1990. Det er over 30 år siden, og der er efterfølgende kommet skærpede krav til indretning af genbrugspladser. Det betyder, at der er krav til genbrugspladsen, som skal forbedres, for at den miljømæssige godkendelse kan opretholdes.
Byrådet valgte i februar 2024, at renoveringen af Hvorslev genbrugsplads skal ske, så den omfatter en miljøopdatering. Miljøopdateringen betyder, at genbrugspladsen fastholdes på den nuværende størrelse, men moderniseres så den overholder de miljømæssige krav til genbrugspladsens indretning.
Genbrugspladsen vil få følgende forhold:
I 2024 skal renoveringen udbydes til entreprenør og arbejdet forventes udført i foråret 2024. Pladsen lukkes ca. 3-4 måneder, mens den ombygges.
Ny genbrugsplads mellem Hadsten og Hinnerup
I foråret 2024 skal der udarbejdes et forslag til Byrådets behandling vedrørende endelig placering af en ny fælles genbrugsplads mellem Hadsten og Hinnerup inklusive de økonomiske konsekvenser af den foreslåede placering. Dette arbejde indebærer, at der i 2024 skal udarbejdes en lokalplan samt miljøundersøgelse i forhold til grundvand, støj, spildevand og lys. Dette sker i tæt samarbejde med Favrskov Kommunes plan-, byg- og miljøafdeling.
Der har været afholdt et udbud på bygherrerådgivning. Her blev det rådgivende ingeniørfirma Artelia valgt til opgaven.
Favrskov Affald deltager i et stort EU finansieret projekt
Favrskov Affald er en del af et EU finansieret LIFE-projekt, ”Circular Economy Beyond Waste”, hvor 33 danske kommuner, regioner, virksomheder, styrelser og affaldsselskaber samarbejder om en fælles mission: ”Skab nye, cirkulære løsninger og en fremtid uden affald”.
Projektet understøtter implementeringen af den danske affaldsplan, og viser nye veje for cirkulær økonomi.
Gennem 26 delprojekter vil projektet udforske og demonstrere, hvordan vi kan forebygge affald og finde løsninger for øget genbrug og genanvendelse, så man i samarbejde sikrer, at langt flere produkter og materialer bevares i kredsløb.
Favrskov Affald deltager med følgende i projektet:
GI’ og TA’ - mindre affald og mere genbrug
Målet for GI’ og TA’ er, at hver borger i 2027 afhenter 25 kg. direkte genbrug. Et meget ambitiøst mål, sammenlignet med et tal fra stikprøver på direkte genbrug i 2022 på ca. 3,5 kg. pr. borger.
GI’ og TA’ er finansieret gennem et stort EU LIFE projekt ”Circular Economy Beyond Waste”, og i 2024 vil størstedelen af LIFE-projektets aktiviteter vedrørende genbrug udføres. Det betyder, at GI’ og TA’ i Hammel skal gentænkes og løftes, samtidig med at genbrugsvejlederne kompetenceudvikles til at varetage denne nye opgave. Hertil vil der ske en ansættelse af fleksjobbere. Borgere og erhvervskunder vil blive inddraget i udviklingen af fremtidens GI’ og TA’.
Følgende aktiviteter udføres i 2024 i regi af LIFE-projektet:
I 2025-27 fortsætter LIFE-projektet, med indsatser omkring reparation og forebyggelse, med indretningen af reparationsværksted på den nye genbrugsplads mellem Hadsten og Hinnerup.
Reducer e-affald og skab mere viden og formidling om levetidsforlængelser af elektronik
Favrskov Affald, Aalborg Kommune og Region Midtjylland arbejder sammen i et af de 26 delprojekter om fremtidige forretningsmodeller for at forlænge levetiden på WEE - med specifikt fokus på de hårde hvidevarer. Målet med projektet er at medvirke til at øge levetidsforlængelse af hårde hvidevarer og elektronik gennem affaldsforebyggelse, reparation og med fokus på forberedelse til genbrug.
Projektet er klar til 2024 og de kommende år, hvor der blandt andet skal arbejdes med:
Favrskov Affald deltager i projektet, da målet er at finde løsninger, så hårde hvidevarer og elektronik i langt højere grad end i dag levetidsforlænges, genbruges og genanvendes. Favrskov Affald modtager årligt mange tons hårde hvidevarer og elektronik på genbrugspladserne, men samlet skal der findes løsninger på følgende udfordringer:
Formidling og uddannelsesforløb for skoler og institutioner
Projektet er både en del af vores strategi, og af det EU - LIFE-støttede projekt, ”Circular Economy Beyond Waste”.
Der er sammen med skoleområdet i Favrskov Kommune udarbejdet et koncept for skolerne. Der er udviklet en undervisningsplatform til lærere og elever i 3.-5. klasse, ”Affaldsklubben”.
I vores Strategi 2024 er en af indsatserne: ”Vi vil uddanne børn og unge fra skoler og institutioner med viden om, hvordan vi passer på miljøet og genbruger mest muligt, så vi kan ændre kommende generationers vaner”. Formålet med Affaldsklubben er, at elever skal blive klogere på blandt andet affaldets værdi, principperne i affaldshierarkiet, hvorfor vi skal sortere og grundtankerne bag genanvendelse, genbrug og affaldsforebyggelse. Affaldsklubben er en blanding af faglig formidling og viden om affald og genbrug, samt forslag til aktiviteter og opgaver for klassen.
Den pædagogiske konsulent i Favrskov Kommune har været med til at ”kvalitetssikre” materialet i Affaldsklubben, og hjælper os med at udbrede kendskabet til Affaldsklubben blandt skoleledere og lærere i Favrskov Kommune. Affaldsklubben indeholder fem forløb med opgaver indenfor de forskellige fraktioner.
Der arbejdes i 2024 på at sikre, at vi får registreret, hvor mange skoler der deltager i forløbet. Der er også udarbejdet et koncept til de mindre børn i institutioner, ”Rappeskralde”. Det er et materiale, som vi kan anvende, når vi besøger børnehaver. Her får børnene en fortælling om affaldssortering, og hvorfor det er vigtigt, at vi sorterer vores affald. I 2024 arbejdes der på at finde ressourcer, så vi kan komme på besøg i institutionerne.
Der laves mange rundvisninger på genbrugspladserne, som varetages af genbrugsvejlederne. I 2024 forventes det, at vi er klar med et nyt koncept til disse rundvisninger, der binder rundvisninger sammen med ”Affaldsklubben”.
Bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Forsyning A/S – Generalforsamling, 29. maj 2024:
Fraværende: Ingen
Taget til efterretning.
.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Forsyning den 29. maj 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
Generalforsamlingen skal behandle årsrapport for 2023.
Årsregnskabet er revideret og godkendt af revisionsfirmaet EY.
Koncernregnskabet og årsregnskabet er revideret og godkendt af revisionsfirmaet EY. Revisors konklusion er følgende:
Vi har revideret koncernregnskabet og årsregnskabet for Favrskov Forsyning A/S for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2023, der omfatter resultatopgørelse, balance, egenkapitalopgørelse og noter, herunder anvendt regnskabspraksis for såvel koncernen som selskabet, samt pengestrømsopgørelse for koncernen. Koncernregnskabet og årsregnskabet udarbejdes efter årsregnskabsloven.
Det er vores opfattelse, at koncernregnskabet og årsregnskabet giver et retvisende billede af koncernens og selskabets aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2023 samt af resultatet af koncernens og selskabets aktiviteter og koncernens pengestrømme for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2023 i overensstemmelse med årsregnskabsloven.
Revisionen har ingen bemærkninger til regnskabet
Årsrapport for 2024 fremgår af bilag til sagen.
Koncernregnskabet og årsregnskabet skal aflægges i henhold til årsregnskabsloven.
Årets resultat for 2023 viser et underskud på -0,3 mio. kr. efter skat, mod et underskud i 2022 på -5,9 mio. kr. Ændringerne skyldes primært en væsentlig stigning i omsætningen i begge selskaber, mens omkostningerne i Favrskov Spildevand ikke er steget tilsvarende. Den forøgede omsætning er for begge selskabers vedkommende forventet i forbindelse med budgettet. Favrskov Affald skal følge et ”hvile i sig selv”-princip, der betyder, at indtægter og omkostninger skal balancere, hvorfor årets resultat her viser et 0.
Udvikling i den akkumulerede over/underdækning på Spildevand og Affald
I 2023 er der indregnet en overdækning for Favrskov Spildevand på 0,9 mio. kr. og en overdækning for Favrskov Affald på 1,9 mio. kr.
Favrskov Affald har ultimo 2023 en samlet overdækning på samtlige ordninger på 9,0 mio. kr., som således er forøget med 1,9 mio. kr. i forhold til 2022.
Resultatet på de enkelte takstordninger fremgår nedenfor.
Indsamlingsordningen for mad og restaffald viser ultimo 2023 en overdækning på 2,1 mio. kr., mens ordningerne vedrørende indsamling af papir og pap, samt plast og glas får en samlet akkumuleret underdækning på ca. 1,9 mio. kr.
Alle henteordninger fik i 2023 en væsentlig prisregulering i kontrakten med leverandøren på 3,6 mio. kr. på alle ordninger, som følge af stigende brændstofpriser.
Mad- og restaffald kommer stadigvæk ud med en overdækning, da forventet omkostninger til leverandørskift udeblev samtidig med, at omkostningen til behandling af mad- og restaffald, som følge af nyt udbud blev markant reduceret.
Herudover er planen for modernisering af genbrugspladserne udskudt, hvilket skaber en midlertidig større overdækning på genbrugspladserne, som skal anvendes til den kommende modernisering af genbrugspladserne.
Favrskov Spildevand A/S er underlagt en økonomisk indtægtsramme, der fastsættes af det nationale Forsyningssekretariat. Indtægtsrammen opgøres både årligt og over en toårig periode. Den økonomiske indtægtsramme skal sikre, at selskabet ikke opkræver mere ved forbrugerne end nødvendigt for at dække selskabets omkostninger. Der er i indtægtsrammen indregnet krav til effektiviseringer i forhold til øvrige spildevandsselskabers omkostninger.
I 2023 udgjorde indtægtsrammen 79,8 mio. kr. Favrskov Spildevand havde indtægter på 80,6 mio. kr. og overskred dermed rammen i 2023 isoleret set. Det er tilladt at overskride rammen i de enkelte år, så længe rammen for den 2-årige periode ikke overskrides. Den økonomiske indtægtsramme for 2022-23 er fastsat til 161,2 mio. kr. Favrskov Spildevand A/S’ samlede indtægter i samme periode, ekskl. tømningsordningen, var på 152,1 mio. kr. Dermed er rammen overholdt med 9,1 mio. kr.
Favrskov Spildevand er underlagt årsregnskabslovens regler såvel som et ”hvile-i-sig-selv-princip”, hvor indtægter over tid skal dække omkostninger til drift og investeringer for at drive en spildevandsforsyning. Forskellen mellem de to opgørelsesmetoder medfører at der i 2023 er et negativt resultat jf. ”hvile-i-sig-selv” for 2023 på 6,9 mio. kr., mod et positivt resultat på 3,0 mio. kr. for 2022.
(1.000 kr.) | "Hvile-i-sig-selv" | Årsregnskab 2023 |
---|---|---|
Nettoomsætning | 79.438 | 80.735 |
Produktionsomkostninger | -16.099 | -22.421 |
Distributionsomkostninger | -8.355 | -50.495 |
Administrationsomkostninger | -6.999 | -7.121 |
Resultat af primær drift | 47.985 | 698 |
Andre driftsomkostninger | -698 | -2.722 |
Finansielle indtægter | 1.979 | 1.979 |
Finansielle omkostninger | -822 | -822 |
Resultat før skat | 48.444 | -867 |
Investeringer i året | -53.696 | |
Afdrag på lån i året | -1.671 | |
Årets resultat jf. hvilke i sig selv princippet før skat | -6.923 |
Udvikling i økonomiske forhold
Årets nettoomsætning består af henholdsvis omsætning og regulering af over- og underdækninger i de enkelte selskaber. I 2023 udgør nettoomsætningen 151,1 mio. kr. mod 137,0 mio. kr. i 2022. Den takstmæssige omsætning var i 2023 på 153,9 mio. kr. mod 142,9 mio. kr. i 2022. Stigningen i den takstmæssige omsætning fra 2022 til 2023 udgør 11,0 mio. kr., hvor 7,0 mio.kr. vedrører Favrskov Spildevand og 4,0 mio. kr. vedrører Favrskov Affald.
De samlede produktionsomkostninger og distributionsomkostninger for koncernen er steget med ca. 11,4 mio. kr. Heraf vedrører ca. 8 mio. kr. Favrskov Affald og de resterende Favrskov Spildevand. De øgede omkostninger for Favrskov Affald er en direkte konsekvens af den udvidede husstandsindsamling af de 10 fraktioner.
På spildevand skyldes stigningen øgede omkostninger til el på 1,6 mio. kr., øgede omkostningerne til drift og vedligehold på 1 mio. kr. og øgede omkostninger til slambehandling på 0,6 mio. kr. I budget 2023 var der indregnet øgede omkostninger til el, med en forventet samlet omkostning på 4,6 mio. kr., som dermed blev 0,7 mio. kr. lavere end forventet, da omkostningerne for 2023 endte på 3,9 mio. kr. Til sammenligning var omkostningerne til el i 2022 på 2,3 mio. kr.
Administrationsomkostningerne er faldet med ca. 1,6 mio. kr. Faldet i administrationsomkostninger skyldes at der har været anvendt flere administrative ressourcer i forbindelse med indførelsen af de ti fraktioner, og en væsentlig del af personaleomkostningerne er derfor indregnet direkte under produktionsomkostninger.
Netto tilgodehavendet hos Favrskov Forsynings kunder udgør pr. 31.12.2023 -3,7 mio. kr. mod en gæld på 2 mio. kr. pr. 31.12.2022. Den store stigning i tilgodehavendet skyldes primært nogle store enkeltstående tilgodehavende tilslutningsbidrag.
De samlede realiserede tab for alle selskaberne udgør i 2023 0,1 mio.kr. mod 0,2 mio. kr. i 2022.
Bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Forsyning A/S – Generalforsamling, 29. maj 2024:
Fraværende: Ingen
Godkendt.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Forsyning den 29. maj 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
I forhold til generalforsamlingens dagsordenspunkt om anvendelse af overskud eller dækning af tab kan oplyses, at bestyrelsen foreslår, at årets resultat på -0,3 mio. kr., fraføres Favrskov Forsyning A/S’ egenkapital, som herefter udgør 1,67 mia. kr. pr. 31. december 2023.
Bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Forsyning A/S – Generalforsamling, 29. maj 2024:
Fraværende: Ingen
Godkendt.
.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Forsyning den 29. maj 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
Generalforsamlingen skal godkende valg af revisor for Favrskov Forsyning for regnskabsåret 2024.
De indkomne bud er vedhæftet som bilag.
Favrskov Forsyning koncernen har udbudt revisionsydelsen gennem serviceselskabet Forsyningsservice A/S. Udbuddet er gennemført som en tilbudsindhentning.
Udbuddet omfatter revision for regnskabsårene 2024, 2025 og 2026 med mulighed for forlængelse for regnskabsårene 2027 og 2028, og indeholder blandt andet følgende delopgaver:
Fire revisionsselskaber blev indbudt i forbindelse med tilbudsindhentningen, men kun to valgte at afgive tilbud på ovenstående ydelser:
Tilbudsindhentningerne er alle vedlagt som bilag til sagsfremstillingen, og blev vægtet i forhold til opstillede kriterier:
Ud fra kriterierne blev hver tilbudsgiver tildelt point på en skala fra 1-7 og resultat er som følger:
BDO | EY | |
---|---|---|
Underkriterium 1: Honorar |
7 | 4,08 |
Underkriterium 2: Bemanding og kompetence |
7 | 7 |
Underkriterium 3: Videndeling |
6 | 7 |
Underkriterium 4: Branchekendskab |
5 | 7 |
Total (vægtet) | 6,10 | 5,28 |
BDO er det revisionsselskab, som i forbindelse med tilbudsindhentningen fik det højeste antal point, og er det revisionsselskab, som direktionen indstiller som revisor for selskabet.
BDO adskilte sig primært fra EY på parameteren Honorar. Begge selskaber levede tilfredsstillende op til de øvrige opstillede kriterier.
BDOs honorar inkl. anslåede tilkøbsydelser og rådgivning er på i alt 350 t.kr., hvilket er ca. 20 % mindre end det andet modtagne tilbud.
BDOs samlede tilbud er på 350 t.kr., hvilket er ca. 50 t.kr. højere end de omkostninger, der er budgetlagt i de eksisterende revisionsopgaver. Dog er der flere ydelser omfattet af den nye aftale, som tidligere har været afregnet særskilt. Den nye aftale forventes derfor ikke at få økonomiske konsekvenser for koncernen.
Bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Forsyning A/S – Generalforsamling, 29. maj 2024:
Fraværende: Ingen
Godkendt.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Forsyning den 29. maj 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
I henhold til selskabets vedtægter skal generalforsamlingen indeholde et dagsordenspunkt; eventuelt.
Selskabets vedtægter foreskriver, at aktionærer kan indgive forslag til behandling på generalforsamlingen i tids nok til, at de kan optages på dagsordenen.
Der er foruden de i dagsordenen omfattede punkter ikke blevet indgivet yderligere punkter til behandling.
Bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Forsyning A/S – Generalforsamling, 29. maj 2024:
Fraværende: Ingen
Ingen punkter kom frem.
.