Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand den 29. april 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
Den 29. april 2024 afholdes ordinær generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S med følgende dagsorden:
Favrskov Spildevand A/S er 100 % ejet af Favrskov Forsyning A/S og derfor afholdes generalforsamlingen med deltagelse af bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S, bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S, direktør for selskaberne samt den øvrige ledelse.
Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 29. april 2024:
Fraværende: Søren Frandsen
Niels Christian Selchau-Mark blev valgt, da Søren Frandsen var syg. Dirigenten konstaterede, at generalforsamlingen var lovlig indkaldt i henhold til vedtægterne.
.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 29. april 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
Favrskov Spildevand håndterer spildevand for ca. 49.400 indbyggere i Favrskov Kommune på vores seks renseanlæg i Hadsten, Hinnerup, Hammel, Ulstrup, Drøsbro og Voldum. Favrskov Spildevand varetager alle opgaver for forbrugerne vedrørende spildevand fra modtagelse, transport og behandling til sluthåndtering af restprodukterne. Aktiviteterne udføres med vægt på sundhed, miljø, effektivitet, kvalitet og i god dialog med forbrugere og det omgivende samfund, og i henhold til love og kommunale planer for området.
I 2023 håndterede vores renseanlæg 5,1 mio. m3 spildevand og regnvand, hvilket er en stigning på 43 % i forhold til 2022. De gennemsnitlige nedbørsmængder er i samme periode fra 2022 til 2023 steget med 52 %. Klimaforandringerne er naturligvis en stor bekymring for os som vandselskab.
Vores forretning og forsyning er påvirket af naturens kredsløb og det vand, det giver. Ekstreme vejrforhold i slutningen af 2023 har testet vores eksisterende infrastruktur, og stiller nye krav til, hvordan vi kan og skal fungere bæredygtigt og sikre forsyningssikkerhed – også på den lange bane. Det er et væsentligt fokusområde, som vi kommer til at arbejde hårdt på at finde løsninger til i de kommende år.
Alle seks renseanlæg har igen i 2023 overholdt alle gældende udlederkrav.
Favrskov Spildevand varetager den daglige drift og vedligeholdelse af seks renseanlæg, 1.199 km. ledningsnet, 265 pumpestationer og 181 regnvandsbassiner.
Udvikling i aktiviteter for 2023
Vi fremtidssikrer vores infrastruktur gennem vores arbejde med at adskille regnvand og spildevand
Klimaet forandrer sig og det betyder flere og længere perioder med massiv regn, og derfor arbejder vi dagligt med at fremtidssikre vores infrastruktur. Vi arbejder i det daglige ud fra de rammer og krav, der er fastlagt i den kommunale spildevandsplan. I Favrskov Kommune har man gennem spildevandsplanen taget et aktivt valg, om at adskille regnvand fra spildevand i de fremtidige systemer.
Vi er langt i dette arbejde, hvor vi ultimo 2023 har adskilt 88% af vores ledningsnet.
I 2023 har vi også arbejdet på en lang række projekter, for at fremtidssikre spildevandssystemet, men også i forhold til at forsyne nye områder til bolig og erhverv i Favrskov Kommune
Ledningsarbejdet for at adskille regn- og spildevand i Laurbjerg er afsluttet, men afventer endelig færdiggørelse, når bassin i Kongstrup udføres i 2024. Separering af sidste del af Voldum er sat i bero, idet ekspropriation til bassinanlæg trækker ud. Derfor forventes dette først udført i slutningen af 2024.
Separering af Gerning er afsluttet. Der udføres slidlagsarbejder i 2024. Separering af Svenstrup og Miravej i Søften er i gang og afsluttes i 2024.
Projektering af separeringsprojekt i Vester Velling og Hvorslev er startet. Der er givet udledningstilladelse for Vester Velling og anlægsarbejdet påbegyndes i foråret 2024. Separering af Hvorslev påbegyndes i 2025.
Planlægning af den kommende separering af Hadsten By er godt i gang. Projektering af to etaper foregår i Hadsten By – etape A ved Solsortevej og etape G ved Østergade. Første ansøgning om udledningstilladelse er fremsendt til behandling af kommunens miljøafdeling. Vi forventer at få færdigbehandlet tilladelsen i første halvår 2024. Der er afsat i alt 116 mio. kr. (2019 priser) til separering af dele af Hadsten By i spildevandsplan 2021-2028. Separering af Hadsten By nord for Lilleåen vil ske i perioden 2025–2030. Der fastlægges et endeligt budget for hver etape, når den er projekteret, da budget i spildevandsplanen er udarbejdet ud fra historiske nøgletal.
Spildevandsplan 2021-2028 fastlægger, at Voldum Renseanlæg skal nedlægges, og spildevand skal pumpes via Hadbjerg til Hadsten Renseanlæg. Spildevand fra Ødum pumpes i dag til et renseanlæg i Århus, men skal i forhold til økonomiske optimeringer pumpes via Selling til Hadsten Renseanlæg. Ledning fra Voldum til Hadbjerg forventes udført i 2025 og ledning fra Ødum til Selling i 2026. Projektering og udarbejdelse af ekspropriationsmateriale for disse to projekter er påbegyndt, og der er igangsat et arbejde med at søge om øget udledning af spildevand fra Hadsten Renseanlæg for disse områder.
I 2023 har vi udvidet vores forsyningsområde med følgende kommunale og private byggemodninger:
I byggemodninger arbejdes der med at håndtere regnvand på terræn (LAR – lokal afledning af regn) og håndtering af klimavand. Det betyder, at der i forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner bliver lavet en vandhåndteringsplan, som skal sikre en hensigtsmæssig håndtering af hverdagsregn og klimaregn inden for lokalplanområdet. Et eksempel er byggemodningen i Norring, hvor al regnvand ledes i grøfter og på vejen, og videre til forsyningens regnvandsbassin og et klimabassin, som driftes og ejes af den fremtidige grundejerforening.
Herudover arbejdes der med LAR i en byggemodning i Hadbjerg (Lokalplan 390), hvor regnvandet ledes både på terræn og i regnvandsledning. Anlægsarbejdet er igangsat og første etape forventes afsluttet i 2024.
Der er påbegyndt udarbejdelse af vandhåndteringsplan, lokalplan og projektering i følgende projekter:
Arbejdet med at reducere uvedkommende vand har været prioriteret i 2023, og fortsætter i 2024.
Favrskov Forsyning har med Strategi 2024 prioriteret at arbejde for en forbedring af vandmiljøet ved at reducere uvedkommende vand med 20 %. Der er således fastlagt en strategiindsats for reducering af det uvedkommende vand.
Uvedkommende vand er en samlet betegnelse for vand, der ledes til den forkerte kloakledning, eller som ukontrolleret finder vej til kloakken. Det kan være spildevand, der fejlagtigt er koblet på regnvandsledning. Eller det kan være regnvand eller grundvand, der ender i ledning til spildevand.
Uvedkommende vand består af flere elementer og kan bl.a. stamme fra:
Fejlkoblinger på regnvandsledninger eller store mængder uvedkommende vand i spildevandsledningen kan have negative konsekvenser for vandmiljøet, da spildevand herved kan ledes til naturen enten via vores regnvandsbassiner eller overløb.
Gennem en indsatsplan er der prioriteret områder, hvor der skal foretages indsatser, ud fra følgende parametre:
Følgende områder er udpeget i strategiperioden (indtil 2024):
I 2023 er der arbejdet med store indsatser i Foldby/Norring og Lading.
Efter et vellykket forsøg i foråret med leje af udstyr, er der indkøbt tre hastighedsmålere og to nedbørsmålere til opsporing af regnvand i spildevandsledninger. Metoden har vist sig effektiv og tidsbesparende i forhold til at skulle nå ud og se ned i brøndene under nedbørshændelser. En anden stor fordel ved løsningen er, at vi selv kan drifte målerne og aflæse resultaterne. Antallet af målere gør, at der kan opspores i to byer/områder ad gangen. Målerne har indtil videre været brugt til opsporing i udvalgte områder i Lading, Foldby og Voldum.
Der er i 2022 og 2023 udført tv-inspektion af spildevandsledningerne i Lading. Der er desuden kørt tv af udvalgte strækninger på regnvandssystemet, som var i dårlig stand. Tv-inspektionerne er efterfølgende gennemgået og vurderet i forhold til tilstand og indsivning (uvedkommende vand). De ledningsstrækninger, der var i meget dårlig stand, herunder Viborgvej i Lading, er strømpeforet i november og december 2023.
I 2023 er der fundet 10 fejlkoblinger på privat grund. De pågældende ejendomme overdrages til miljømyndigheden, som træffer beslutning om tiltag over for ejerne.
Separeringsprojekterne reducerer også uvedkommende vand. Bl.a. har separering af Gerning haft en stor effekt på reduktion af uvedkommende vand. I perioden juni-november i 2023 er der pumpet ca. 11.000 m³ spildevand ind til Ulstrup Renseanlæg, hvilket er en reduktion på ca. 55%-60% i forhold til samme periode i de forgangne år 2020-2021-2022, hvor der blev pumpet mellem 25.000-29.000 m³ ind til renseanlægget. Der forventes en større reduktion på længere sigt, da mange af ejendommene endnu ikke er separatkloakeret.
Drift af renseanlæg og pumpestationer
Alle officielle analyser på renseanlæggene er overholdt i 2023.
Der er blevet udskiftet beluftningsmembraner på Hinnerup Renseanlæg, da de eksisterende var nedslidte. Herudover er der arbejdet med automatisering af manuelt arbejde i forbindelse med procesanalyse af spildevandet og driftsoptimering. Der er arbejdet med opdatering af datastrukturen og ensretning af el dokumentation, så vi får et godt grundlag, for vores fremtidige arbejde med automatisering, procesoptimering, dataanalyse og anvendelse af kunstig intelligens.
Renseanlæggene blev også ramt af de store regnmængder i efteråret 2023. Det gav et voldsomt pres på hele spildevandssystemet, hvilket har givet væsentligt flere overløb fra renseanlæggene end normalt. I hele perioden er renseanlæggene driftet, men det skaber naturligt en del udfordringer mekanisk og procesmæssigt, når der skal håndteres voldsomme regnmængder. Natten til den 26. oktober 2023 var Hadsten Renseanlæg delvist oversvømmet, da Lilleåen løb ind over voldene på renseanlægget. Vandstanden ved renseanlægget har aldrig tidligere være så høj. Klimaændringerne medfører, at en tilsvarende hændelse vil forventes at falde hyppigere fremover. Derfor er der påbegyndt et arbejde, hvor Hadsten Renseanlæg skal klimasikres bedre mod høj vandstand i Lilleåparken. Klimasikringen af Hadsten Renseanlæg vil formentlig påbegyndes i 2024 og strække sig ind i 2025.
Oversvømmet pumpestation
Pumpestationen ved Sønder Allé i Hammel blev sat ud af drift, fordi elforsyningen blev oversvømmet. I samarbejde med beredskabet og eksterne samarbejdspartnere blev der etableret en midlertidig strømforsyning. Pumpestationen blev opstartet natten til den 4. oktober og kørte på nødforsyning indtil den 9. oktober. Hammel Elforsyning har siden sikret, at deres elforsyning er blevet flyttet til et højere punkt, så vi i fremtiden mest muligt undgår lignende driftsforstyrrelser.
Forventet udvikling i 2024
Økonomi og takster for 2024
Den økonomiske indtægtsramme for Favrskov Spildevand er af Forsyningssekretariatet fastsat til 89,0 mio. kr. for 2024. Den foreløbige vejledende økonomiske ramme for 2025 udgør 95,6 mio. kr. Spildevandsselskabets indtægter må over en to-årig reguleringsperiode ikke overstige den samlede ramme på 184,6 mio. kr.
Der er budgetteret 86,6 mio.kr. i driftsomkostninger for 2024, hvoraf afskrivninger udgør 53,7 mio. kr. De samlede budgetterede driftsomkostninger ex. afskrivninger og finansielle poster udgør i 2024 32,8 mio. kr. mod 33,2 mio. kr. i 2023, hvilket svarer til en samlet fald på 0,4 mio. kr. Faldet skyldes primært, at køb af ydelser fra Favrskov Forsyning forventes at falde fra 16,9 mio. kr. til 16,5 mio. kr.
Favrskov Spildevand forventer i 2024 et driftsmæssigt resultat i niveauet -3 til +3 mio. kr., samt et tilsvarende likviditetsmæssigt resultat.
Taksten for vandafledning stiger fra 43,09 kr. inkl. moms i 2023 til 48,00 kr. inkl. moms i 2024. Taksten for det faste bidrag stiger ligeledes fra 714 kr. inkl. moms i 2023 til 750 kr. inkl. moms i 2024. Taksterne stiger som en konsekvens af et faldende vandforbrug på ca. 5 %, hvilket svarer til en mindre indtægt fra håndtering af spildevand på ca. 3,1 mio. kr. Taksterne for 2024 er dertil fastsat ud fra, at finansiering af omkostninger og investeringer sker over taksterne, og der er derfor ikke budgetteret med optagelse af lån i 2024.
Kvashegn ved regnvandsbassiner – forsøg i 2024
Inden udgangen af 2024 skal 3,6 ha af selskabets arealer omlægges til fremme for biodiversitet.
Arbejdet med biodiversitet er en væsentlig strategisk indsats, da naturen er en naturlig del af vores supply chain. Naturen er under pres, dyre- og plantearter er i tilbagegang og der er færre levesteder for en række arter.
Favrskov Spildevand har ca. 30 ha areal til rådighed for naturen, hvor vi kan:
Selskabet har udarbejdet en biodiversitetsplan, der består af et baggrundsnotat og 11 elementbeskrivelser. Baggrundsnotatet giver en viden om, hvordan man med forskellige elementer kan fremme biodiversitet. I elementbeskrivelserne er der angivet forslag til anlæg og pleje. Ét af vores elementer er fx regnvandsbassiner.
Nye regnvandsbassiner etableres med udgangspunkt i, at anlægsarbejdet udføres med elementer, som fremmer biodiversitet. I hvert projekt tages der udgangspunkt i omgivelserne, så der arbejdes efter at etablere større sammenhængende arealer sammen med Favrskov Kommune, som kan medvirke til at skabe korridorer i større områder.
I 2024 arbejdes der på en proces for etablering af kvashegn på Favrskov Forsynings arealer. I foråret udarbejdes en plan over, hvilke arealer der kan etableres kvashegn på – og hvordan vi kan involvere borgere i disse projekter. Det er særligt i forbindelse med renoveringer af vores regnvandsbassiner, hvor der er god mulighed for at starte kvashegn op, da vi normalt skal fjerne beplantning, så regnvandsbassinet kan bibeholde dens funktion.
Der arbejdes på en løsning, for at fjerne det uønskede stof PFAS fra Hadsten Renseanlæg
Hadsten Renseanlæg har de seneste år haft en overskridelse af Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi for fire PFAS-stoffer. Den vejledende grænseværdi er 0,01 mg/kg TS, og analyser fra Hadsten Renseanlæg har vist 0,03 mg/kg TS. Den vejledende grænseværdi for 22 andre PFAS-stoffer på 0,4 mg/kg TS er ikke overskredet for Hadsten Renseanlæg.
Spildevandsslammet fra Hadsten Renseanlæg går fra type A-slam til C-slam på baggrund af overskridelsen af de vejledende grænseværdier for de 4 PFAS. Mens A-slam kan køres på landbrugsjord, skal C-slam forbrændes, hvilket skaber væsentlig dyrere omkostninger for bortskaffelse af spildevandsslam.
PFAS er en forkortelse for perfluorerede alkylsyrer og er en samlet betegnelse for en stor gruppe fluorholdige stoffer. Der findes flere typer af forbindelser som fx PFOS, PFOSA, PFOA m.v. Stofferne er fremstillet industrielt og nedbrydes ikke i naturen. Stofferne har tidligere været brugt til bl.a. brandslukningsskum i forbindelse med brandskoler og har også været anvendt til imprægnering i forskellige industrier.
Det er i 2023 konstateret, at Feltengård er den entydig største forureningskilde i oplandet til Hadsten Renseanlæg. Derfor er Favrskov Spildevand i samarbejde med Favrskov Kommune ved at se på muligheder for at håndtere decentral rensning af PFAS på Feltengård. Der arbejdes i 2024 med indhentning af tilladelser til opstilling og drift af et PFAS-renseanlæg der skal rense perkolatvandet (spildevandet) fra Feltengård inden det blandes med resten af oplandets spildevand og ledes til Hadsten Renseanlæg.
Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen
.
Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 29. april 2024:
Fraværende: Søren Frandsen
Godkendt.
.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 29. april 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
Generalforsamlingen skal behandle årsrapport for 2023, som bliver fremlagt af selskabets revisor på generalforsamlingen.
Årsregnskabet er revideret og godkendt af revisionsfirmaet Ernst & Young. Revisors konklusion er følgende:
” Vi har revideret årsregnskabet for Favrskov Spildevand A/S for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2023, der omfatter resultatopgørelse, balance, egenkapitalopgørelse og noter, herunder anvendt regnskabspraksis.
Årsregnskabet udarbejdes efter årsregnskabsloven.
Det er vores opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af selskabets aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2023 samt af resultatet af selskabets aktiviteter for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2023 i overensstemmelse med årsregnskabsloven.”
Revisionen har ingen bemærkninger til regnskabet.
Årsrapport fremgår af bilag.
Årsregnskabet skal aflægges i henhold til årsregnskabsloven.
Årets resultat for 2023 viser et underskud på 0,9 mio. kr. før skat, mod et underskud før skat i 2022 på 7,2 mio. kr. Ændringen skyldes til dels at omsætningen er 6,8 mio. kr. højere i 2023 end i 2022. Derudover er omkostningerne steget med 3,4 mio. kr. fra 2022 til 2023, og der er en positiv resultateffekt fra de finansielle poster på 2,9 mio. kr. fra 2022 til 2023.
Stigningen i omsætningen på 6,8 mio. kr. skyldes primært en stigning i indtægter fra de faste og variable bidrag på 4,2 mio. kr., hvoraf 3,5 mio. kr. kan henføres til en takststigning, og en stigning i det fakturerede vandforbrug (vandmængde) på 0,7 mio. kr. Hertil er vejafvandingsbidrag steget med 1,1 mio. kr., og tilslutningsbidrag er steget med 1,5 mio. kr. fra 2022 til 2023.
Produktionsomkostningerne og distributionsomkostninger er steget med 3,6 mio. kr. Heraf er el-omkostninger steget med 1,6 mio. kr. fra 2022 til 2023, og udgør i 2023 i alt 3,9 mio. kr. mod 2,3 mio. kr. i 2022. I budget 2023 var der indregnet øgede omkostninger til el, med en forventet samlet omkostning på 4,6 mio. kr. De realiserede omkostninger er dermed 0,7 mio. kr. lavere end forventet. Hertil er der øgede omkostninger til vedligeholdelse og drift af renseanlæg, som er steget med ca. 1 mio. kr. i forhold til sidste år. Omkostninger til slambehandling og bortskaffelse steget med 0,6 mio. kr.
De samlede administrationsomkostninger er faldet med 0,7 mio. kr., og skyldes primært et lavere personaleforbrug, da vi i perioden har anvendt ekstra ressourcer i Favrskov Affald, som følge af implementeringen af de ti fraktioner.
De finansielle poster indeholder i 2023 en urealiseret kursgevinst på værdipapirer på i alt 0,6 mio. kr. I 2022 udgjorde denne post et tab på 1,2 mio. kr.
Selskabets af- og nedskrivninger på anlægsaktiver udgør 49,3 mio. kr. og er faldet med 0,3 mio. kr. i forhold til 2022. Afskrivningerne er er indregnet i produktions- og distributionsomkostningerne, mens afgange er indregnet i andre driftsomkostninger.
Selskabet er underlagt årsregnskabslovens regler såvel som et ”hvile i sig selv”-princip, hvor indtægter over tid skal dække omkostninger til drift og investeringer for at drive en spildevandsforsyning. Forskellen mellem de to opgørelsesmetoder er et negativt resultat jf. ”hvile i sig selv” for 2023 på 6,9 mio. kr., mod et positivt resultat på 3,0 mio. kr. for 2022.
Faldet i resultatet jf. ”hvile i sig selv”-princip i forhold til 2022 kan primært henføres til et væsentligt højere investeringsniveau som i 2023 udgør 53,7 mio. kr. mod 38,3 mio. kr. i 2022. Effekten heraf er dog i væsentlig grad opvejet af det væsentligt forbedrede regnskabsmæssige resultat korrigeret for afskrivninger.
(1.000 kr.) | "Hvile-i-sig-selv" | Årsregnskab 2023 |
---|---|---|
Nettoomsætning | 79.438 | 80.735 |
Produktionsomkostninger | -16.099 | -22.421 |
Distributionsomkostninger | -8.355 | -50.495 |
Administrationsomkostninger | -6.999 | -7.121 |
Resultat af primær drift | 47.985 | 698 |
Andre driftsomkostninger | -698 | -2.722 |
Finansielle indtægter | 1.979 | 1.979 |
Finansielle omkostninger | -822 | -822 |
Resultat før skat | 48.444 | -867 |
Investeringer i året | -53.696 | |
Afdrag på lån i året | -1.671 | |
Årets resultat jf. hvilke i sig selv princippet før skat | -6.923 |
Den samlede økonomiske ramme for 2022 og 2023 for Favrskov Spildevand er af Forsyningssekretariatet fastsat til i alt 161,2 mio. kr. Spildevandsselskabets indtægter for begge år, må ikke overstige denne ramme. Da Favrskov Spildevands samlede indtægter i 2022 og 2023 ex. tømningsordningen var på 152,1 mio. kr. er denne ramme overholdt med 9,1 mio. kr. op til den fastsatte ramme.
Årets investeringer i 2023 blev i alt 53,7 mio.kr., hvor de væsentligste separeringsprojekter er Svenstrup og Gerning, samt den fortsatte projektering af den kommende sanering i Hadsten. Favrskov Spildevand er fortsat i gang med kloaksaneringer i flere områder af kommunen. De igangværende projekter fra 2023 fortsætter i 2024.
Indeholdt i årets investeringer er 10,5 mio. kr., der er anvendt til kommunale og private byggemodninger i Favrskov Kommune. Heraf er de største i 2023 Munkebakken i Hadsten og Ridder Munks Vej i Thorsø.
Hensættelsen til tab udgør i 2023 0,5 mio. kr. mod 0,4 mio. kr. i 2022. Der er i 2023 bogført realiserede tab på 0,1 mio. kr. mod 0,2 mio. kr. i 2022.
Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 29. april 2024:
Fraværende: Søren Frandsen
Godkendt.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 29. april 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
I forhold til generalforsamlingens dagsordenspunkt om anvendelse af overskud eller dækning af tab kan oplyses, at bestyrelsen foreslår, at årets resultat på -0,3 mio. kr., føres fra Favrskov Spildevand A/S’ egenkapital, som herefter udgør 1,68 mia. kr. pr. 31. december 2023.
Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 29. april 2024:
Fraværende: Søren Frandsen
Godkendt.
.
Tidl. politisk behandling:
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S d. 29. april 2024
Lovgrundlag: Selskabets vedtægter
Generalforsamlingen skal godkende valg af revisor for Favrskov Spildevand for regnskabsåret 2024.
De indkomne bud er vedhæftet som bilag.
Favrskov Forsyning koncernen har udbudt revisionsydelsen gennem serviceselskabet Forsyningsservice A/S. Udbuddet er gennemført som en tilbudsindhentning.
Udbuddet omfatter revision for regnskabsårene 2024, 2025 og 2026 med mulighed for forlængelse for regnskabsårene 2027 og 2028, og indeholder blandt andet følgende delopgaver:
Fire revisionsselskaber blev indbudt i forbindelse med tilbudsindhentningen, men kun to valgte at afgive tilbud på ovenstående ydelser:
Tilbudsindhentningerne er alle vedlagt som bilag til sagsfremstillingen, og blev vægtet i forhold til opstillede kriterier:
Ud fra kriterierne blev hver tilbudsgiver tildelt point på en skala fra 1-7 og resultat er som følger:
BDO | EY | |
---|---|---|
Underkriterium 1: Honorar |
7 | 4,08 |
Underkriterium 2: Bemanding og kompetence |
7 | 7 |
Underkriterium 3: Videndeling |
6 | 7 |
Underkriterium 4: Branchekendskab |
5 | 7 |
Total (vægtet) | 6,10 | 5,28 |
BDO er det revisionsselskab, som i forbindelse med tilbudsindhentningen fik det højeste antal point, og er det revisionsselskab, som direktionen indstiller som revisor for selskabet.
BDO adskilte sig primært fra EY på parameteren Honorar. Begge selskaber levede tilfredsstillende op til de øvrige opstillede kriterier.
BDOs honorar inkl. anslåede tilkøbsydelser og rådgivning er på i alt 350 t.kr., hvilket er ca. 20 % mindre end det andet modtagne tilbud.
BDOs samlede tilbud er på 350 t.kr., hvilket er ca. 50 t.kr. højere end de omkostninger, der er budgetlagt i de eksisterende revisionsopgaver. Dog er der flere ydelser omfattet af den nye aftale, som tidligere har været afregnet særskilt. Den nye aftale forventes derfor ikke at få økonomiske konsekvenser for koncernen.
Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 29. april 2024:
Fraværende: Søren Frandsen
Godkendt.
Tidl. politisk behandling
Forventet sagsgang: Generalforsamling i Favrskov Spildevand A/S den 29. april 2024
Lovgrundlag: Selvskabets vedtægter
I henhold til selskabets vedtægter skal generalforsamlingen indeholde et dagsordenspunkt; eventuelt.
Selskabets vedtægter foreskriver, at aktionærer kan indgive forslag til behandling på generalforsamlingen i tids nok til, at de kan optages på dagsordenen.
Der er foruden de i dagsordenen omfattede punkter ikke blevet indgivet yderligere punkter til behandling.
Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S indstiller til generalforsamlingen:
.
Favrskov Spildevand A/S – Generalforsamling, 29. april 2024:
Fraværende: Søren Frandsen
Ingen punkter.
.