REFERAT: BESTYRELSESMØDE FAVRSKOV AFFALD A/S - 20.09.2023

Administrationsbygningen, Hammel

INDHOLDSFORTEGNELSE

  1. Ændring af regulativ for husholdnings- og erhvervsaffald
  2. Budget og takster for 2024 for Favrskov Affald
  3. Budgetopfølgning pr. 30.06.2023 for Favrskov Affald
  4. Renovering af Hvorslev genbrugsplads
  5. Planlægning af bestyrelsesmøder i 2024
  6. Orientering til bestyrelsen i Favrskov Affald den 20. september 2023 (Lukket)
  7. Kommunikation fra bestyrelsen
  8. Bestyrelsen har ordet (Lukket)

Tidl. politisk behandling: BY 26. oktober 2021 

Forventet sagsgang: 

  • Bestyrelsesmøde den 20. september 2023
  • BY oktober/november 2023

Lovgrundlag: Miljøbeskyttelsesloven, affaldsaktørbekendtgørelsen og affaldsbekendtgørelsen


SAGENS INDHOLD

Bestyrelsen skal i denne sag behandle og indstille forslag til ændringer af Favrskov Kommunes regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald, som herefter skal videresendes til behandling i byrådet. I regulativerne beskrives og reguleres de indsamlings- og anvisningsordninger, der er etableret i Favrskov Kommune.

Regulativerne er senest ændret i 2021, og de aktuelle ændringsforslag består primært af præciseringer af reglerne for de allerede etablerede ordninger samt bestemmelser, som skaber regulativdækning for gebyrfastsættelsen af ydelser, som tilbydes af Favrskov Forsyning. Desuden udgår storskraldsordningen, som ophørte pr. 1. januar 2023, af regulativet for husholdningsaffald.

Grundlaget for regulativerne er paradigmer, som findes i affaldsaktørbekendtgørelsen. Alle kommuner skal udarbejde deres affaldsregulativer efter denne struktur, og efter godkendelse skal de implementeres i den nationale regulativdatabase NSTAR.

Regulativ for husholdningsaffald:

  • Det præciseres i § 9, at Favrskov Forsyning afgør, om der kan ske midlertidig afmelding af tømningsordninger.
  • I samtlige bestemmelser vedr. henteordninger præciseres kriterierne for tilkøb af standpladstømning i byområder. Der foretages desuden præciseringer vedr. fastsættelse af tømmefrekvenser og ændringer af tømmedage.
  • I samtlige bestemmelser vedr. henteordninger for madaffald samt genanvendeligt affald er det præciseret, at fejlsortering kan medføre, at beholderen tømmes som ekstratømning af restaffald med opkrævning af gebyr for denne ydelse.
  • I § 10.7 ændres bestemmelsen om emballering af madaffald, idet Favrskov Forsyning ikke fremadrettet udleverer eller sælger poser til madaffald, således som det fremgår af den nuværende bestemmelse.
  • Henteordningen for farligt affald i miljøkasser detailreguleres i § 17.
  • Den nuværende § 27 vedr. indsamling af storskrald udgår af regulativet.
  • Der indsættes en ny § 28 vedr. særlige ydelser, som borgerne kan tilkøbe til de ordinære affaldsordninger.
  • Der indsættes en ny § 29 vedr.”arrangementspakken” med opstilling af beholdere og behandling af affald ved arrangementer som f.eks. sportsstævner og markeder.

Regulativ for erhvervsaffald:

  • I § 11.1 ændres beskrivelsen af abonnementsordningen for virksomheders adgang til genbrugspladserne, så der skabes overensstemmelse mellem regulativbestemmelsen og den måde, som ordningen fungerer på i praksis. Desuden ændres beskrivelsen af kriterierne for kategorisering af virksomheder med henblik på fastsættelse af prisen på et årsabonnement til genbrugspladserne.
  • I § 13.3 indsættes krav om, at virksomheder skal udfylde og aflevere ADR-transportdokument i forbindelse med afhentning af klinisk risikoaffald.

 

VURDERING

De nye affaldsordninger, som trådte i kraft den 1. maj 2023, er allerede reguleret i de nuværende regulativer. Disse blev imidlertid vedtaget på et tidspunkt, hvor indsamlings- og behandlingsopgaverne endnu ikke var udbudt og aftalt med de private aktører, som Favrskov Forsyning nu har indgået kontrakt med.

Favrskov Forsyning vurderer, at det er hensigtsmæssigt at foretage en ændring af regulativerne, så visse aspekter af reguleringen af indsamlingsordningerne kan præciseres og dermed skabe større gennemsigtighed for borgerne.

Ved de fleste ordninger er der tale om mindre præciseringer af de eksisterende bestemmelser. Med hensyn til henteordningen for farligt affald i miljøkasser, er der dog tale om en ny detailregulering, som erstatter den nuværende, meget overordnede regulering af denne ordning.

Der er behov for en ændring, som fjerner bestemmelsen om storskraldsordningen fra husholdningsregulativet.

Med henblik på at skabe grundlag i regulativet for gebyrfastsættelse for de særlige ydelser, som Favrskov Forsyning tilbyder, vurderer Favrskov Forsyningen, at der bør tilføjes dels en generel bestemmelse om særydelser, dels en særlig bestemmelse om en ”arrangementspakke” til foreninger m.v..

I regulativet for erhvervsaffald vurderer Favrskov Forsyning, at der er behov for en ændring af bestemmelsen om virksomheders køb af adgang til genbrugspladserne. For det første skal § 11.1 tilpasses, så den afspejler den faktiske praksis for takstfastsættelsen. Den nuværende regulativbestemmelse beskriver ordningen således, at prisen differentieres efter branchekode samt antal medarbejdere i virksomheden. I praksis differentieres der i fastsættelsen af takster alene efter branchekode, og de vedtagne takster gælder for adgang til ét specifikt køretøj og ikke for samtlige virksomhedens køretøjer. Der er desuden behov for at ændre kategoriseringen af virksomheder, som køber abonnementsadgang til genbrugspladserne. Dette blev tydeligt i forbindelse med en brugerundersøgelse af virksomheders anvendelse af genbrugspladserne, hvor enkelte håndværkervirksomheder var medtaget til  taksten for øvrige virksomheder, men reelt burde opkræves som håndværksvirksomhed. Årsagen til dette er, at disse virksomheder er registreret under en bibranchekode, som ikke indgår i regulativbestemmelsen liste over håndværksvirksomheder. Favrskov Forsyning vurderer derfor, at det er hensigtsmæssigt at undlade at foretage en udtømmende afgrænsning i regulativet af de branchekoder, som placerer en virksomhed i kategorien ”Håndværkere og anlægsgartnere”, og som derfor skal betale den høje sats for et årsabonnement. Erfaring har vist som nævnt, at der kan tilstøde nye bibranchekoder, og virksomheder, som korrekt er CVR-registreret med en sådan kode, vil falde udenfor den korrekte takstkategori. Med en ændring, hvor regulativbestemmelsen i stedet henviser til en liste på Favrskov Forsynings hjemmeside, sikres et mere dynamisk instrument, som løbende kan opdateres til at sikre, at samtlige virksomheder placeres i den korrekte takstkategori. Listen kan indgå som et bilag ved Byrådets årlige godkendelse af takstbladet.

 

ØKONOMI

Ordningen for storskrald udgår. Ændringerne i regulativerne ændrer ikke på de økonomiske forudsætninger for de tilbageværende affaldsordninger.

 

INDSTILLING

Direktøren indstiller til Bestyrelsen:

  1. At bestyrelsen indstiller forslag til regulativændringer til Byrådets behandling.

 

BESLUTNING

Godkendt

 

Bilag

  1. Forslag til ændring af regulativ for husholdningsaffald
  2. Forslag til ændring af regulativ for erhvervsaffald 

Tidl. politisk behandling: Bestyrelsesmøder 21. juni 2023

Forventet sagsgang: 

  • Bestyrelsesmøde den 20. september 2023
  • Byrådsmøde den 31. oktober 2023

Lovgrundlag: Bestyrelsens forretningsorden

 

SAGENS INDHOLD

Bestyrelsen skal i denne sag godkende budget og takster for 2024 for aktiviteterne i Favrskov Affald A/S.

Aktiviteterne i Favrskov Affald A/S består af drift af genbrugspladser, samt indsamling af 10 fraktioner hos alle husstande i Favrskov Kommune. Dertil kommer ordninger for erhverv, institutioner m.m.

Alle ordninger er omfattet af ”hvile-i-sig-selv” princip. For husstande er de enkelte ordninger overordnet samlet i tre takster – rest/madaffald, genbrugsbeholdere og genbrugspladser. Alle takster er udarbejdet med udgangspunkt i takstpolitikken for Favrskov Affald.

”Regulativ for indsamling af husholdningsaffald” og ”regulativ for erhvervsaffald” beskriver de forskellige ordninger, og fremgår af Favrskov Forsynings hjemmeside: Affaldsplan og regulativer for affald i Favrskov (favrskovforsyning.dk)

Bestyrelsen skal i en anden sag på bestyrelsesmødet behandle og indstille forslag til ændringer af Favrskov Kommunes regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald, som herefter skal videresendes til behandling i byrådet.

Budget 2024 er udarbejdet med udgangspunkt i de budgetforudsætninger, som bestyrelsen godkendte på bestyrelsesmødet den 21. juni 2023.

Budget 2024 fremgår af bilag, ”Budget 2024”, og er sammensat af budgetter på de forskellige ordninger, der ligeledes kan ses i særskilt bilag, ”Budget på ordninger”, hvor også de enkelte ordningers over/underdækninger fremgår. En detaljeret oversigt over anlægsinvesteringer fremgår ligeledes af bilag, ”Anlægsinvesteringer 2024”.

 

VURDERING

Favrskov Affald forventer et resultat for 2024 på 0,9 mio. kr. Det forventede resultat for 2024 betyder en akkumuleret overdækning ultimo 2024 på ca. 7,9 mio. kr., der primært kommer fra en overdækning på genbrugspladser.

Omsætningen stiger fra 71,8 mio. kr. i budget 2023 til 76,9 mio. kr. i 2024. Det er en stigning på 7%, der kommer fra en stigning i omsætningen på henteordningerne. Stigningen i omsætningen er et resultat af at indførelsen af de ti fraktioner først har fuld effekt på taksterne i 2024. Alle øvrige indtægter er stort set uændrede.

Tabel med overblik over Favrskov Affalds budget for 2024

Omkostninger ekskl. afskrivninger er steget med 1,3 mio. kr. fra 2023 til 2024. Stigningen skyldes flere forhold:

  • En væsentlig stigning i brændstof og indeks for dagrenovation har betydet en væsentlig kontraktlig prisregulering på 19,8 % i 2023 til renovatør. Denne stigning blev først kendt i starten af 2023, og var derfor ikke indarbejdet i budget 2023. Der forventes ikke yderligere stigninger på kontrakten i 2024. Stigningen på tømningsudgifterne udgør 2,8 mio. kr. i 2024 i forhold til budget 2023.
  • Behandlingsudgifterne er faldet med 0,9 mio. kr., hvilket både er en konsekvens af en væsentlig prisreduktion på forbrænding af affald, som følge af et udbud gennemført i løbet af 2023. Hertil er prisen for at få behandlet madaffald knap en tredjedel af, hvad det koster at sende restaffaldet til forbrænding.
  • Stigning på ca. 0,5 mio. kr. til personaleomkostninger, der både vedrører almindelige reguleringer i personaleomkostninger, samt ekstra timer fastlagt til affaldsområdet i 2024 på ca. 0,2 mio. kr. til at varetage de udvidede opgaver på affaldsområdet til beholderservice, Gi og Ta m.v.   
  • Besparelser på ca. 1,1 mio. til indkøb af sække til den gamle dagrenovationsordning samt øvrige besparelser

Afskrivningerne udgør i 2024 i alt 6,1 mio. kr., og er 1,8 mio. kr. større end i 2023. Stigningen i afskrivningerne sker primært som følge af indkøbet af nye affaldsbeholdere til de ti fraktioner.

Hertil er de forventede rentebetalinger på 1,2 mio. kr. i 2024 mod 0,2 mio. kr. i2023. Det er både renter for afdrag på Hammel genbrugsplads, samt lån for indkøb af beholdere til de 10 fraktioner.

Anlægsinvesteringer 
Anlægsinvesteringer i 2024 udgør mellem 14,7-21,7 mio. kr. Forskellen i investeringsomfanget består i, at der i efteråret 2023 behandles to forskellige scenarier for modernisering af Hvorslev genbrugsplads. En miljøopdatering der koster 7-7,5 mio. kr. eller en udvidelse af genbrugspladsen, der står til mellem 13-14 mio. kr.  Herudover er der i investeringsbudgettet 4,2 mio. kr. til detailprojektering af Hvorslev genbrugsplads, og til en ny fremtidig genbrugsplads mellem Hadsten og Hinnerup. Endvidere er der afsat 2,5 mio. kr. til indkøb af skabe til farligt affald til fællesløsninger. Investeringer for 2024 fremgår af bilag, ”Anlægsinvesteringer 2024”.

Investeringsaktiviteten forudsættes lånefinansieret. I forbindelse med anlægsarbejdet vil der etableres en byggekredit i banken, indtil det endelige låneoptag, når projekterne afsluttes.

Med det fremlagte budget og lånefinansiering af alle anlægsinvesteringer forventes en positiv likviditetsvirkning i 2024 på 1,9 mio. kr.

 

ØKONOMI

Der skal fastsættes takster for indsamling af rest/madaffald, genbrugsbeholdere og brug af genbrugspladser i kommunen.

Affaldstaksterne fremgår i vedhæftede bilag ”Takstblad for 2024 – Favrskov Affald A/S”.

Takst for rest/madaffald afregnes efter kapacitet og tømningsfrekvens ved alle boligformer.

Takst for genbrugsbeholderne afregnes efter et gennemsnitsbaseret boliggebyr for alle typer af boliger. Genbrugsbeholderne omfatter henteordninger for følgende affaldsfraktioner: plast/fødevarekartoner – glas/metal – papir/pap/tekstiler – farligt affald. Vedrørende farligt affald er der beregnet gennemsnitligt én afhentning pr. husstand pr. år.

Taksterne er fastsat med udgangspunkt i de kendte tømnings- og behandlingsomkostninger for 2024.

Omkostningen for en almindelig husstand er samlet i tre takster – rest/madaffald, genbrugsbeholder og genbrugspladser.

Den samlede omkostning for en husstand bliver i 2024 på 4.212 kr. Til sammenligning betalte en almindelig husstand i 2023 i alt 3.988 kr., som var en takst bestående af sammensatte takster for de 4 første måneder af året på den eksisterende ordning, og for de sidste 8 måneder på den nye ordning. 

Taksten for brug af genbrugspladsen er uændret fra 2023 til 2024 og er på 1.615 kr.

Taksterne for virksomhedernes adgang til genbrugspladserne reguleres, så en håndværkervirksomhed i 2024 skal betale 10.750 kr. for et årsabonnement til første bil. Årsabonnementet for øvrige virksomheder sættes op til 4.250 kr. for første bil. Ønsker virksomhederne at benytte SMS-ordningen ved adgang til genbrugspladserne udgør gebyret 275 kr. pr. besøg.

Taksterne for institutioner er kostpriser for de samme løsninger ved husstande. Takster for erhverv er i henhold til takstpolitik og lovgivning tillagt et avancetillæg på 10 %.

 

INDSTILLING

Direktøren indstiller til bestyrelsen:

  1. At budgettet for 2024 godkendes.
  2. At takstblad for Favrskov Affald A/S vedtages og sendes til Favrskov Byråd for godkendelse.
  3. At prisliste for institutioner og erhverv for Favrskov Affald A/S vedtages og sendes til Favrskov Byråd for godkendelse.
  4. At lånoptagelse til anlægsinvesteringerne godkendes, og at der ansøges om kommunegaranti for lånet, og at der i anlægsfasen etableres en byggekredit i kommunekredit.
  5. At bestyrelsen bemyndiger formandskab og direktør i fællesskab til at beslutte løbetid, rente og afdragsform i overensstemmelse med den finansielle strategi for koncernen for lån under punkt 4.

 

BESLUTNING

Godkendt i det:

2) takster for særydelser opkræves under forudsætning af at regulativet godkendes af BY

3) takster for erhverv opkræves under forudsætning af at  regulativet godkendes af BY

 

Bilag

  1. Budget for Favrskov Affald for 2024 - bilag 
  2. Anlægsinvesteringer 2024 - Favrskov Affald 
  3. Budget på ordninger 2024 - Favrskov Affald 
  4. Takstblad for 2024 for Favrskov Affald 
  5. Prisliste for institutioner og erhverv for 2024 for Favrskov Affald 
  6. Udvikling og sammenligning af takster for 2024 for Favrskov Affald

Tidl. politisk behandling: Budget godkendt d. 21. september 2022

Forventet sagsgang: Bestyrelsesmøde d. 20. september 2023

Lovgrundlag: Bestyrelsens forretningsorden

 

SAGENS INDHOLD

Bestyrelsen skal i denne sag behandle budgetopfølgning for 01.01.2023 til 30.06.2023 og forventningerne for hele 2023 for Favrskov Affald A/S.

Perioderegnskab pr. 30.06.2023 fremgår af bilag.

 

VURDERING

Forventningerne til resultat for 2023 fastholdes uændret i forhold til det forecast som blev forelagt ved budgetopfølgningen pr. 28.02.2023.

Budgetopfølgningen pr. 28.02 2023 blev justeret med meromkostninger på 3,6 mio. kr. Meromkostningerne vedrører både en prisregulering i henhold til kontrakt på henteordninger på 3,3 mio. kr. og for tømning på genbrugspladser på 0,3 mio. kr.

Forventningerne til anlægsinvesteringer korrigeres fra 31,7 mio. kr.  ved budgetopfølgningen pr. 28.02.2023 til 31,5 mio. kr.

 

ØKONOMI

Tabel med oversigt over budget og resultat for perioden 1.januar 2023 til 30. juni 2023

Resultatet for perioden er et overskud på 1,0 mio. kr. mod et budgetteret overskud på. 1,5 mio. kr.

Omsætningen er 1,1 mio. kr. lavere end budgetteret, og skyldes at budgettet for gebyrindtægter er fordelt lige over året, men at implementeringen af de ti fraktioner pr. 1. maj 2023 betyder, at der er lavere indtægter i første halvår end andet. Der er derfor tale om en periodisering.

De samlede driftsomkostninger for perioden er 0,8 mio. kr. lavere end budgetteret. Dette skyldes, at der har været en væsentlig lavere omkostning til drift af genbrugspladser, hvor både tømningsomkostninger og behandlingsomkostninger er lavere end budgetteret, da stigningen i de indleverede mængder mod forventning er stagneret i de første 6 måneder af 2023. Det er dog for tidligt at vurdere om, dette er en tendens, der vil fortsætte hele året, og derfor fastholdes budget.

Dertil har der været en øget meromkostning i ressourcetimer til de ti fraktioner hen over foråret, således har vi brugt væsentlig flere driftsmæssige timer til implementeringen af de 10 fraktioner, hvor også vores administrative personale har været en aktiv del i implementeringen. Der er i forbindelse med budget 2023 tildelt en ekstra 0,5 årsnorm til implementering af de 10 fraktioner. Denne er primært anvendt i foråret og er indeholdt i driftsomkostninger, mens den i budget 2023 er fastlagt ligeligt over hele året på administrationskonti. Dette skaber en forskydning i både drifts- og administrationsomkostninger pr. 30.06 2023.

Dertil kommer yderligere 0,4-0,5 mio. kr. i mindre fælles administrative omkostninger overført fra Favrskov Forsyning.

Investeringer
Der er pr. 30.06.2023 investeret 29,9 mio. kr. Den samlede forventning til anlægsinvesteringer er på 31,5 mio. kr., som er en nedskrivning i forhold til det oprindelige budget 2023, der var på ca. 45,0 mio. kr.

En detaljeret investeringsoversigt fremgår af bilag ” Anlægsopfølgning pr. 30.06.2023 for Favrskov Affald”

Balancekonti

Tabel med nøgletal  for balancekonti

Egenkapitalen er uændret fra 31.12.2022. Favrskov Affald arbejder ud fra ”hvile i sig selv”-princippet.

Det betyder, at eventuelle over- og underskud for året overføres til over- og underdækning til senere regulering. Underdækningen reguleres årligt, hvorfor den pr. 30.06.2023 er uændret i forhold til 31.12.2022.

Debitorer er på 1,2 mio. kr. pr. 30.06.2023, udgøres af udestående gebyrer mv. på 1,0 mio. kr. og andre debitorer, herunder Favrskov Kommune på 0,2 mio. kr. På samme tidspunkt sidste år udgjorde tilgodehavenderne henholdsvis 0,7 og 0,1 mio. kr.

Selskabets likviditet udgør et indestående på 11,9 mio. kr. pr. 30.06.2023.

Selskabet har pr. 30.06.2023 gældsforpligtelser til Kommunekredit på i alt 51,8 mio. kr. og fordeler sig på 24,8 mio. kr. på eksisterende kreditforeningslån og 27,0 mio. kr. vedrørende kredit til indkøb af beholdere. Denne kredit konverteres ultimo året til et kreditforeningslån.

 

INDSTILLING

Direktøren indstiller til Bestyrelsen:

  1. At budgetopfølgningen pr. 30.06.2023 godkendes

 

BESLUTNING

Godkendt

 

Bilag

  1. Perioderegnskab pr. 30.06.2023 for Favrskov Affald
  2. Anlægsopfølgning pr. 30.06.2023 for Favrskov Affald

Tidl. politisk behandling: 

  • BY temamøde den 26. februar 2012
  • Bestyrelsesmøde den 28. marts 2019
  • Bestyrelsesmøde den 10 maj 2022
  • BY temamøde den 31. maj 2022
  • Bestyrelsesmøde den 21. september 2022
  • BY byrådsmøde den 29. november 2022

Forventet sagsgang: 

  • Bestyrelsesmøde den 20. september 2023
  • BY oktober/november 2023

Lovgrundlag: Miljølovgivningen

 

SAGENS INDHOLD

Bestyrelsen skal i denne sag tage stilling til renovering af Hvorslev genbrugsplads. I forbindelse med vedtagelse af struktur for genbrugspladserne i Favrskov, er det besluttet at pladsen skal bevares, senest med en beslutning i Byrådet i efteråret 2022.

Genbrugspladsen i Hvorslev er etableret omkring 1990. Det er over 30 år siden, og der er sidenhen kommet skærpede krav til indretning af genbrugspladser. Det betyder, at der er krav til genbrugspladsen, som skal forbedres, for at vi kan opretholde den miljømæssige godkendelse.

Bestyrelsen for Favrskov Affald og Byrådet godkendte i foråret 2019 en plan for modernisering af de 4 genbrugspladser, der betyder, at de lever op til gældende krav. Den oprindelige plan for modernisering af pladserne fremgår af bilag til sagen: ”Notat vedrørende genbrugspladsernes renovering”. Heraf fremgår, hvilke elementer renoveringen af genbrugspladser skal indeholde:

  • Overholdelse af miljøkrav
  • Adskillelse af tung og let trafik
  • Bedre aflæsningsforhold for kunderne
  • Bedre oversigtsforhold
  • Selvbetjent åbningstid

Bestyrelsen har i forbindelse med moderniseringen af Hvorslev genbrugsplads ønsket, at der belyses to forskellige muligheder:

  • Udvidelse: Pladsen udvides, så genbrugspladsen opfylder de oprindelige krav om modernisering af genbrugspladser.
  • Miljøopdatering: Pladsen fastholdes på den nuværende størrelse, men moderniseres, så den overholder de miljømæssige krav til pladsens indretning.

Indretningsplaner for de 2 scenarier fremgår i bilag til sagen: ”Situationsplaner”.

 

VURDERING

De to scenarier er vurderet i forhold til det fremtidige kundegrundlag/antal besøg, arealforhold, åbningstider, adskilt tung/let trafik, støjkrav, indretning af genbrugspladsen, fraktioner der skal afleveres andre steder og samlet anlægsøkonomi for de to pladser.

Kundegrundlag og åbningstid
Kundegrundlag og åbningstid er ens for begge scenarier.

Hvorslev genbrugsplads er den mindste plads i Favrskov Kommune med færrest besøgende, og har ca. 35-40.000 besøgende om året. Besøgstallet har været faldende de sidste par år, men mængderne er ikke faldende.

Genbrugspladsen vil have åbent hver dag fra 7-20. Der vil være bemanding i weekenden fra 9-15, og der vil dagligt være et tilsyn på genbrugspladsen på 1-2 time, som der også er i dag. Der vil være et krav fra myndighed om tilmelding, hvis borgerne ønsker at benytte genbrugspladsen i den ubemandet åbningstid. Derfor etableres et nyt adgangssystem, som sikrer, vi kan finde tilbage til borgere, som ikke overholder reglerne på pladsen. Hvorslev genbrugsplads vil således få det system, som Hammel genbrugsplads allerede har etableret i dag.

Scenarie med udvidelse af eksisterende areal
Hvis pladsen skal indrettes så den overholder kravene i bilaget om indretning af genbrugspladser, betyder det, at der skal tilkøbes et areal på ca. 2.000 m2. Genbrugspladsen vil få følgende forhold:

  • Ny plads til haveaffald med afløb til spildevand.
  • Ny belægning på hele pladsen.
  • Tung og let trafik vil blive adskilt bedst muligt (som i Hammel)
  • Nyt kloaksystem – overholdelse af nye dimensioneringsregler.
  • Rampe, så der kan smides ned i containere. Tunge fraktioner skal ikke bæres op af trapper, og der vil ikke være trapper på den nye genbrugsplads.
  • TV-overvågning og ny belysning
  • Komprimatorcontainer med lavere indkast end containerne på pladsen i dag til fx pap og rest efter sortering – hvilket medfører mindre kørsel fra pladsen og bedre aflæsning for borger.
  • Deponi kan kun afleveres i bemandet åbningstid.
  • Kemiaffaldscontainer fjernes fra pladsen og farligt affald til kemicontainer skal afleveres i den røde kasse. Alternativt skal man aflevere farligt affald til kemi i Hammel.
  • Fraktioner, der giver stor fejlsortering vil skulle fjernes.

Tidsplan for denne udvidelse vil medføre en projekterings- og anlægsperiode på ca. 9 måneder.

Scenarie med miljøopdatering
Pladsen udvidedes ikke, men indrettes så miljømæssige krav sikres overholdt.

Genbrugspladsen vil få følgende forhold:

  • Ny plads til haveaffald med afløb til spildevand. Øvrig afvanding bibeholdes så vidt muligt.
  • Belægning bibeholdes så vidt muligt (mange nye kabler)
  • Tung og let trafik bliver ikke adskilt
  • Ingen nedsænkede containere. Fortsat trapper til jernfraktionen.
  • TV-overvågning og bevarelse af eksisterende belysning med nødvendig supplering (Videoovervågning)
  • Komprimatorcontainer med lavere indkast end containerne på pladsen i dag til feks.pap og rest efter sortering – hvilket medfører mindre kørsel fra pladsen og bedre aflæsning for borger.
  • Deponi kan kun afleveres i bemandet åbningstid.
  • Kemiaffaldscontainer fjernes fra pladsen og farligt affald til kemicontainer skal afleveres i den røde kasse. Alternativt skal man aflevere farligt affald til kemi i Hammel.
  • Visse fraktioner kan kun afleveres i bemandet åbningstid (weekender).
  • Evt. vil nye fraktioner ikke komme på Hvorslev genbrugsplads
  • Fraktioner, der giver stor fejlsortering vil skulle fjernes.

Når pladsen ikke udvides, vil der ikke blive krav om støjmålinger, da den holdes indenfor det samme aktivitetsniveau og samme rammer. Tidsplan for denne opdatering af pladsen vil være 3-4 måneder.

 

ØKONOMI

Der er udarbejdet overslag for de 2 beskrevne scenarier.

Investering for en udvidelse og modernisering af Hvorslev genbrugsplads vil koste ca. 13-14 mio. kr. Det vil forventet betyde en takstmæssig effekt på ca. 65-70 kr. pr. husstand pr. år.

Investering i en miljøopdatering af den eksisterende genbrugsplads vil være på 7-7,5 mio. kr. Det vil forventet betyde en takstmæssig effekt på 35-40 kr. pr. husstand pr. år., og vil således være ca. 30 kr. billigere end en udvidelse af genbrugspladsen.  

 

INDDRAGELSE

Når der er truffet beslutning om renovering af pladsen, vil der være en opgave omkring information til borgerne i Hvorslev, da pladsen skal lukkes, mens den renoveres. Her skal man køre til en af de øvrige pladser i Favrskov Kommune. Samtidig skal der informeres om den nye adgang til pladsen, hvor man skal registrere sig hos Favrskov Forsyning for at kunne få adgang til den nye plads, når den åbner. Det er nyt, da man tidligere har haft adgang med sundhedskort til Hvorslev genbrugsplads.

 

INDSTILLING

Direktøren indstiller til Bestyrelsen:

  1. at Bestyrelsen indstiller til BY, at genbrugspladsen i Hvorslev moderniseres for 7-7,5 mio. kr., så den opdateres til at overholde de miljømæssige krav til indretning af en genbrugsplads.

 

BESLUTNING

Godkendt idet Rikke Randrup Skaaning, Søren Frandsen og Niels Christian Selchau-Mark stemmer for indstillingen med den miljøopdaterede løsning og Mette Nøhr stemmer for den udvidede løsning.

 

Bilag

  1. Notat vedr. genbrugspladsernes renovering 
  2. Situationsplan renovering_udvidelse 
  3. situationsplan_renovering eksist. 
  4. Sammenligning af de 2 scenarier på Hvorslev 

 

Tidl. politisk behandling: 

Forventet sagsgang: Bestyrelsesmøde den 20. september 2023

Lovgrundlag: Forretningsorden for bestyrelsen

 

SAGENS INDHOLD

Bestyrelserne i Favrskov Forsyning koncernen skal i denne sag behandle et forslag til bestyrelsernes mødekalender for 2024. Forslaget til bestyrelsens mødekalender for 2024 er udarbejdet med udgangspunkt i udkast for den politiske mødekalender for 2024, samt bestyrelsens årshjul for 2023.

 

VURDERING

Forslag til mødeplan for 2024.

Favrskov Forsyning A/S: 28. februar, 29. april, 29. maj(generalforsamling), 11. juni, 18. september, 20. november.

Favrskov Affald A/S: 28. februar, 29. april, 11. juni, 18. september, 20. november.

Favrskov Spildevand A/S: 28. februar, 29. april, 11. juni, 18. september, 20. november.

Behovet for afholdelse af temamøder sammen med de kommunale udvalg vil blive løbende vurderet, og emnerne vil blive fastlagt senere.

Indhold til de enkelte møder for de enkelte selskaber fremgår af program 2024, der er vedhæftet som bilag.

 

INDDRAGELSE/KOMMUNIKATION

Bestyrelsernes mødekalender vil blive gjort tilgængelig på Favrskov Forsynings hjemmeside.

 

INDSTILLING

Direktøren indstiller til bestyrelsen:

  1. At Bestyrelsen for Favrskov Forsyning A/S godkender mødekalender for 2024. 
  2. At Bestyrelsen for Favrskov Spildevand A/S godkender mødekalender for 2024.
  3. At Bestyrelsen for Favrskov Affald A/S godkender mødekalender for 2024. 

 

BESLUTNING

Godkendt

 

Bilag

  1. Plan for bestyrelsesmøder 2024
  2. Program for bestyrelsesmøder 2024 - Favrskov Spildevand
  3. Program for bestyrelsesmøder 2024 - Favrskov Forsyning
  4. Program for bestyrelsesmøder 2024 - Favrskov Affald

Tidl. politisk behandling        

Forventet sagsgang: Bestyrelsesmøde 20. september 2023

Lovgrundlag: 

 

SAGENS INDHOLD

Ifølge Selskabsloven må medlemmer af bestyrelsen og direktører ikke videregive, hvad de under udøvelsen af deres hverv har fået kendskab til.

Bestyrelsen afslutter hvert bestyrelsesmøde med at tage aktivt stilling til, hvad der kan kommunikeres fra bestyrelsesmødet.

Direktøren indstiller til bestyrelsen:

  1. At bestyrelsen aftaler, hvad der kommunikeres fra bestyrelsesmødet.

 

BESLUTNING

Alle punkter afgøres åbne, bortset fra punkt 6 ”Orientering til bestyrelsen” og punkt 8 ”Bestyrelsen har ordet”, som afgøres lukkede.

 

Bilag

.

Der refereres ikke fra dette punkt.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.