Nytter det overhovedet at sortere sit plastaffald?
Ja - det gør det i den grad, og måske har du allerede oplevet det på nært hold!
Hvis du køber vaskemiddel i Rema1000, er der faktisk en sandsynlighed for, at den grå dunk, du har i hånden, er lavet af plast, som du selv har sorteret i din affaldsbeholder derhjemme.
Når du sorterer dit plastaffald derhjemme, indsamler vi det og sender det til Vojens i Sønderjylland. Her ligger virksomheden Damifo A/S, der sorterer og genanvender affald. Sammen med Rema1000 og virksomhederne Aage Vestergaard Larsen A/S, Robinson Packaging Danmark A/S, Nopa Nordic og G. Funder, har det været muligt at lave dunke, der er produceret af 100% genanvendt plast fra husstande i Danmark – og det er faktisk ret banebrydende!
Det betyder nemlig, at der hverken skal bruges ny råolie i produktionen eller importeres plastaffald fra andre lande for at lave den nye emballage. Den grå dunk er et sandt bevis på, hvorfor affaldssortering er vigtigt og spiller en rolle i den grønne omstilling.
Var plasten endt som restaffald, ville den i stedet blive brændt og alle ressourcerne være spildt. Nu får plasten i stedet en chance mere og kan blive til et helt nyt produkt.
Og det hele starter hjemme hos dig, når du sorterer dit plastaffald i den rigtige beholder!
Kredsløbet kort fortalt
Jamen, hvordan kan en sort kødbakke, en blå flaske og et rødt skruelåg blive til en ny, grå dunk?
Først tømmes din beholder i skraldebilen, og affaldet transporteres som sagt til Damifo A/S i Vojens. Her bliver affaldet først sorteret med håndkraft for at fjerne fejlsorteringer. Herefter tager maskinerne over og inddeler plasten i mange forskellige kategorier.
Når plasten er sorteret i forskellige typer, sendes til det videre til plastvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S i, hvor det kværnes til små flager, der næsten ligner konfetti.
Flagerne laves herefter om til granulat, der er en slags små ensartede piller. Granulaten får en grå farve, når de mange forskellige stykker plastaffald smeltes sammen. Efter julesæsonen kan dunkene endda få et rødligt skær, fordi der sorteres mere rød plast hjemme i husstandene i denne tid.
Granulaten omsmeltes herefter til nye dunke af virksomheden G. Funder A/S, og Nopa Nordic A/S fylder vaskemiddel i. Og så er de klar til at blive solgt i Rema1000. Det er genialt!
Vil du se hele processen på video, kan du klikke her: Plast - fra affald til ressource - REMA 1000
Følg affaldets vej
Er du nysgerrig på, hvad der sker med dit plastaffald, når skraldemanden henter det hjemme hos dig. Så ser med her: