Kender du Repair Caféen? Få gratis hjælp til reparation af dine ting

Ved du, at der er to Repair Caféer i Favrskov, hvor du kan få hjælp til at få repareret dine ting - ganske gratis?

Vi er på besøg hos Repair Café Hammel, som holder til i de åbne værksteder i Kultur- og Sundhedscenteret InSide. Rundt om bordet sidder Hanne Christensen, Aase Jørgensen og Søren Matthiesen, der fortæller, hvordan Repair Caféen i Hammel startede tilbage i oktober 2021:

"Lederen af Inside syntes, det var en god ide, og tog fat i mig og spurgte, om hun troede jeg kunne skaffe nogen. Så gik snakken - og så kom der jo nogen! Først dem, der brugte værkstedet, så dukkede der flere op… og så kom der en elektriker", forklarer Hanne, og giver Søren, pensioneret elektriker, en albue.

Der er god stemning mellem de frivillige fixere, og hvad der startede med ”lidt flere og lidt flere”, har udviklet sig til, at der nu er omkring 20 fixere tilknyttet Repair Caféen i Hammel. Og som alle kan noget forskelligt. Nogle kan sy, nogen kan lave elektronik – og andre kan lave stort set alt, hvis de lige får lov til at tænke lidt over metoden.

I dag har Repair Café Hammel åbent to dage om måneden -  en hverdag og en weekenddag - hvor der repareres alt fra værktøj, køkkenmaskiner og tøj til standerure, stole og haveredskaber. En model-kanon og et modelskib er det også blevet til. Der er næsten ikke det, der ikke kan repareres, og med en succesrate på 88%, lykkes langt de fleste reparationer da også. Dog reparerer de ikke computere, da de ikke vil konkurrere med de lokale IT-reparatører.

Så opfordringen fra Repair Caféen er klar: Hvis du har noget du gerne vil have repareret – så kom med det!

  • Brugeren kommer med ting der skal repareres, fixerne (de frivillige) hjælper, så godt de kan
  • Fixerne er frivillige, og det kan ikke forventes, at de (nødvendigvis) har en faglig uddannelse eller ekspertise
  • Brugeren er ansvarlig for at anskaffe reservedele – men kan ofte få hjælp til dette af fixerne
  • Det kan være, at din ting kan repareres, men det kan også være, at den ikke kan – der er ingen garantier
  • Det er gratis at bruge Repair Caféen – den er non profit og er ikke i konkurrence med professionelle reparatører
  • Læs alle reglerne på Repair Cafe Danmarks hjemmeside

To herre sidde ved bord og reparerer elektronik

Ideen om Repair Café har siden spredt sig: I februar 2024 startede Repair Café Hinnerup.

Det udsprang af et møde om bæredygtighed på Hinnerup bibliotek, hvor nogen fortalte om konceptet – og så voksede det derfra. Det fortæller Ruth Hansen, der var med i opstartsgruppen i Hinnerup.

Nu er der 22 fixere tilknyttet Hinnerup Repair Café, og fixerne har baggrunde som alt fra finmekaniker, ingeniør, tømrer, syerske og radiomekaniker. Så der kan også repareres (næsten) alt her, og indtil nu har der da også været både smykker, en kapsav, en barnevogn, radio, lamper, løbehjul, mange lynlåse og en Ronzon lighter på bordene i Hinnerup bibliotek, hvor de har holdt de første to åbningsdage.

”Stemningen er bare helt i top. Der står fire – fem mand og kigger på, hvordan en ting skal ordnes. Så får man en kop kaffe og en småkage – og så finder man ud af det", fortæller Ruth.

Vi skal gøre op med ”brug og smid væk” mentaliteten

Der er forskellige årsager til, at man er frivillig i Repair Caféen. Nogen kommer for hyggen, nogen kommer for at fikse – og også en god blanding derimellem.

Aase fra Hammel fortæller, at det er en god portion nysgerrighed, der motiverer hende. For det er jo spændende, om tingene kan repareres? Og det er en nysgerrighed, hun har fået med helt fra barndommen, hvor hendes far reparerede ting. På den måde kan man sige, at reparationscaféerne også er en måde at genoplive gamle traditioner med at reparere frem for at smide væk. For udfordringen er, ”at brug og smid væk mentaliteten skal ændres", siger Aase.

Søren supplerer med, ”at det derfor også er vigtigt, at man har en mulighed for at få det repareret. Det er jo langt fra alle, der har råd til at få ting repareret, og enten køber man en ny, fordi det er billigere end at få den repareret, eller man har måske slet ikke råd til at købe nyt”.

”En repair café kan bidrage til, at flere ting bliver repareret, for hvis man tager det med til en reparatør, er det jo ofte for dyrt til, at folk vil ofre pengene på det. Det er nogle gange dyrere end at anskaffe sig en ny.”

Ruth i Hinnerup fremhæver også, at det bæredygtige jo ikke er at købe noget nyt, men at reparere i stedet for. Derfor er sloganet for Repair Caféen i Hinnerup også: ”Du hjælper os, sammen hjælper vi klimaet”.

Flere personer rundt om et bord, igang med at reparere forskellige ting

Right to Repair – en ret til at reparere

Repair Caféerne er en del af det landsdækkende netværk Repair Café Danmark med over 100 Repair Caféer i hele landet. Udover at støtte nye Repair Caféer i hele landet, arbejder Repair Café Danmark også på at påvirke lovgivningen, så ting i højere grad bliver produceret, så de kan repareres. De peger blandt andet på, at der er nogle produkter som er helt umulige at reparere, fordi nogle producenter laver ting, der slet ikke kan skilles ad, uden at de ødelægges. Det er et problem for forbrugerne, for hvordan ved man, hvilke produkter der vil kunne repareres?

”Derfor har vi foreslået, at der indføres et reparationsindeks, som indikerer, hvor let det er at reparere et givent produkt. Det er en stor opgave, men indtil det kan etableres, vil vores netværk begynde at indsamle den nødvendige viden hertil". – citat fra Repair Café Danmark i Altinget [1]

Heldigvis er der også nye tiltag på vej fra EU, der skal hjælpe til, at forbrugere får nemmere ved at få ting repareret frem for at kassere dem. Den 1. februar 2024 blev der nemlig vedtaget en ny aftale i EU med navnet ”Right to Repair” (Retten til at reparere).

Det betyder blandt andet, at producenterne vil være forpligtede til at oplyse om, hvordan produkter kan repareres, sikre at der findes reservedele, forlænge af garantiperiode et år efter en reparation og en online platform, der kan matche forbrugere og reparatører. Samtidig forbydes det også, at producenter forhindrer reparationer gennem designet [2]

Så både i det lokale og i det nationale arbejdes der for, at vi reparerer mere frem for at smide ting ud. Til gavn for forbrugerne og planeten.

Det seneste år har Repair Café Hammel:

  • Repareret 153 ting
  • Sparet miljøet for 366,62 kg. CO2

Siden opstarten i februar 2024 har Repair Café Hinnerup

  • Sparet miljøet for 429 kg. CO2

En mand og en dame hjælper hinanden med at reparere en ting af stof

Her kan du få repareret dine ting:

Hammel Repair Café

Kulturhuset InSide, Dalvej 1, 8450 Hammel ved de åbne værksteder.

Næste åbningsdage: onsdag d. 27. marts kl. 10 – 12 og lørdag d. 6. april kl. 10 - 12

Link til Facebookside 

 

Hinnerup Repair Café

Åbent den første lørdag i hver måned kl. 10-12

D. 6. april: Hinnerup Bibliotek, Skovvej 18, 8382 Hinnerup

Fra maj måned på ny adresse: Stationen, Banegårdsplads 2, 8382 Hinnerup

Link til Facebookside 

 

To mænd smiler og står ved bord, i færd med at reparere en støvsuger

billeder af eu og cebw logoer
Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.