Et samarbejde om mindre affald

I efteråret 2023 indgik Favrskov Forsyning et samarbejde med en studiegruppe fra Aalborg Universitet. De ville kigge nærmere på vores affaldshåndtering, og hvordan vi kunne gøre det bedre.

Vi smider mere og mere affald ud i Danmark, og i 2020 havde vi en 1. plads i hvor stor en mængde affald, der blev lavet pr. indbygger i hele EU. Gennemsnittet i EU var 505 kg. affald pr. indbygger, mens Danmark producerede 845 kg. pr. indbygger. [1]

Hvis vi skal nedbringe mængden af affald, kræver det nytænkning og nye tiltag.

Derfor sagde vi også straks ”ja tak”, da vi blev kontaktet af en studiegruppe fra By-, Energi og Miljøplanlægning på Aalborg Universitet, der gerne ville bruge os som ”case” i en eksamensopgave.

To af studiegruppens medlemmer, Maria og Mads, er begge vokset op i Favrskov, så det var nærliggende for dem at tænke på Favrskov Forsyning som case.

Udover tilknytningen til Favrskov, var der også en anden grund til, at de ville kigge nærmere på affald:

”Vi er et af de lande, der producerer sindssygt meget affald. Hvorfor er det, vi køber så meget nyt? Hvorfor skaber vi så meget affald? Vi kan ikke bare lukke øjnene for det, for der er så meget af det,” forklarer Maria. Mads fortsætter: ”Det er et område, hvor der skal ske ændringer. Der vil altid være affald, men hvordan får vi håndteret det mere cirkulært?”.

Studiegruppen har lavet en rapport, der har fokus på, hvordan vi bedst behandler vores affald, hvordan vi forebygger, at vi overhovedet danner affald, og hvordan vi også arbejder med bedre affaldshåndtering i vores udbud.

Et affaldshierarki, der både peger på nutiden og fremtiden

Et af de emner, som gruppen tog op, var et opdateret ”affaldshierarki”.

Affaldshierarkiet er et hierarki, som alle kommuner skal arbejde ud fra, så man sikrer, at man opnår det bedste miljømæssige resultatet af affaldsbehandlingen. [2]

Grafisk illustration af affaldshierarkiet fra miljøstyrelsen
Affaldshierarkiet fra Miljøstyrelsen. Bortskaffelse dækker over Deponi/Til Nedgravning. Energiudnyttelse svarer til Brændbart eller Restaffald/Rest efter sortering.

Affaldshierarkiet findes i mange forskellige versioner, der alle forsøger at pege på, hvordan man gør det bedre:

”Vi har taget udgangspunkt i andre affaldshierarkier fra for eksempel EU, Miljøstyrelsen og ingeniørforeningen IDA, hvor vi har kombineret dem til et nyt, som har fokus på cirkulær økonomi og kvalitetshåndtering", forklarer Mads.

”Vi har prøvet at lave et realistisk niveau i forhold til, hvordan verden ser ud lige nu. For lige nu kan vi ikke undgå deponi [Til nedgravning], men også i forhold til, at der er forskel på, hvordan man genanvender materialer i enten downcycling eller upcycling. Er det så du ikke kan bruge det igen bagefter?”, supplerer Maria.

Her må vi dykke ned i rapporten, hvor der er tilføjet to niveauer til feltet ”genanvendelse” i affaldshierarkiet, nemlig: Downcycling og Upcycling.

Grafisk illustration af det anbefalede affaldshierarki fra rapporten

I gruppens rapport uddybes det:

Genanvendelse (upcycling): Enhver nyttiggørelsesoperation, hvorved affaldsmaterialer oparbejdes til produkter, materialer eller stoffer, hvad enten det er til det oprindelige formål eller til andre formål i høj kvalitet, ved en højkvalitetsgenanvedelse.

Genanvendelse (downcycling): Når affaldsmaterialer bliver genanvendt til produkter af lavere kvalitet end deres originale formål (downcycling), så de ikke kan genanvendes igen til produkter i højere kvalitet.[3]

Pointen er altså, at man kan genanvende på en god måde og en mindre god måde.

Et eksempel: Når vi genanvender plast, så blandes der ofte flere typer plast sammen til et nyt produkt (PET, PE osv.). Det kan for eksempel smeltes sammen til kantpæle, der står langs vejen. Dette er downcycling, for der er begrænset mulighed for at genanvende kantpælen efter brug, fordi det er blandet sammen af flere forskellige plastiktyper. Hvis man derimod sorterer de forskellige plast typer ud, så eksempelvis PET-flasker holdes for sig, er det et materiale i højere kvalitet, som eksempelvis kan genanvendes til fødevareemballage – som igen nemmere kan genanvendes. Det er upcycling.

Materialerne går så at sige hurtigere ”tabt”, når det downcycles. Og i den cirkulære økonomi gælder det om at holde materialerne i cirkulation så længe som muligt.

Hvad gør vi i Favrskov?

Favrskov Affald er med i projektet Circular Economy Beyond Waste [4], et stort EU projekt som Region Midtjylland leder.

Projektet handler om at skabe en fremtid uden affald. For at gøre det, skal så meget som muligt, flyttes så højt som muligt op i affaldshierarkiet. Det betyder mere forebyggelse, genbrug og genanvendelse og mindre energiudnyttelse og deponi.

Herunder er et par eksempler på, hvordan vores affald i Favrskov behandles, og hvordan vi har ændret på behandlingen til det bedre:

  • Glas: Genanvendelse - upcycling
    Glas der hentes fra husstande og genbrugspladser bliver smeltet om til nyt glas.
    Glas er et godt materiale at genanvende, hvis det ikke er blandet sammen med andre ting, og 98% bliver genanvendt.
     
  • Træ: Genanvendelse - downcycling
    Træ, der indsamles på genbrugspladserne, bliver til spånplader. Dermed forringes kvaliteten af træet i behandlingen, selvom det stadig er genanvendelse.
    Ca. 90 – 95% bliver genanvendt.
     
  • Flamingo: Fra energiudnyttelse til genanvendelse-upcycling
    Tidligere samlede vi flamingo ind i Rest efter sortering, hvor det blev brændt på fjernvarmen. Nu sorteres flamingo fra til genanvendelse, og det bedste er, at det kan bruges igen og igen.
     
  • Paller: Fra genanvendelse – downcycling til genbrug
    Før blev paller indsamlet som træ, der bliver genanvendt – downcyclet (jf. punktet herover). Nu samler vi hele paller ind og afsætter dem til et firma, der genbruger dem igen, som de er. Dermed er de flyttet op til genbrug.
     
  • GI og TA og genbrug til foreninger: Genbrug og forebyggelse
    Med initiativet GI og TA på Hadsten og i Hammel samt et samarbejde med velgørende foreninger (genbrugsbutikker) om genbrugsting på Hammel og Hinnerup, indsamler vi flere ting til genbrug, frem for at de bliver til affald.
     
  • Reparation
    Snart får du også mulighed for at reparere dine ting på Hammel genbrugsplads, når vi renoverer pladsen og skaber et upcycling-/reparationsværksted til alle borgere i foråret 2024. Hvis du vil høre mere om dette, så skriv til Mette Raaschou på metra@favrskovforsyning.dk

Og hvad får man så ud af at kigge på affaldsbehandling som studiegruppe? Ifølge Mads giver det i hvert fald plads til refleksion over vores forbrug:

”Vores kæmpe forbrugsvane i forhold til resten af Europa er en udfordring. Forståelsen af, at det skaber affald, og vi kan ikke blive ved med at købe nyt og købe nyt, for lige pludselig løber vi tør”.

Og så giver det en forståelse af, at det, at sortere sit affald, har en betydning:

”Jeg tænker mere over, hvilken betydning fejlsortering har. Tit ligger der en plastikpose med pap i, i papcontaineren hjemme hos mig. Intentionen har været god, men det er jo en fejl med plast. Og man får en ide om, hvor stor en betydning en fejlsortering har", siger Maria.

Læs hele opgaven på vores hjemmeside

Favrskov Forsyning vil gerne sige tak for samarbejdet til studiegruppen:

  • Anders Højmose Simoni
  • Emil Mose Møller Pedersen
  • Mads Riisgaard Jørgensen
  • Magnus Kerkamm Løvbjerg
  • Maria Brændstrup Andersen
  • Thomas Kirkegaard Rasmussen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.