AI-genereret billede af futuristisk robot, der sorterer affald på et anlæg med store bunker affald

Hvorfor gør vi ikke bare som Norge?

Ja, hvorfor gør vi egentlig ikke bare som i Norge? ”Der sorteres alt affald af robotter". Det er en kommentar, vi ofte hører. Og i februar gentog Jonathan Spang den samme fortælling i sit program ”Tæt på sandheden”.

Men er det nu også sandheden – eller er det overhovedet tæt på? Nej… Virkeligheden er langt mere nuanceret.

Selvom Norge har sorteringsanlæg med robotter, sorterer de fleste stadig deres affald derhjemme i flere beholdere – præcis som vi gør i Danmark. Selv i områder med "sorteringsrobotter" kræver systemet stadig, at borgerne sorterer i flere fraktioner.

ROAF er et affaldsselskab, der anvender robotteknologi til affaldssorteringen i dele af Norge. De har skrevet følgende på deres hjemmeside:

"Fra 2025 blir det nye regler for avfallshåndtering i alle ROAFs kommuner. Alle vil få en egen beholder til matavfall, og en egen beholder til glass- og metallemballasje. Etter at du har mottatt de nye beholderne skal du derfor sortere restavfall inkl. plast, matavfall, papp, papir og kartong og glass- og metallemballasje hver for seg."

(Læst 11. februar 2025: Link til ROAFs hjemmeside)

Hvorfor kan vi ikke blande affald?

Problemet med at smide alt i én spand er, at det ødelægger kvaliteten af genanvendelige materialer. Eksempelvis kan pap og papir ikke genanvendes, hvis det bliver smurt ind i brun sovs - eller blot bliver vådt og snavset. Plast kan ikke genanvendes til fødevareemballage, hvis det har været blandet med for eksempel bleer. Og det er heller ikke uproblematisk at blande glas og plast.

Hvis vi ikke bevarer kvaliteten i materialerne, kan de genanvendte materialer ikke afsættes og indgå i nye kvalitetsprodukter. Og så er den cirkulære idé spildt.

Hvad med andre lande?

Der findes også store, avancerede sorteringsanlæg i fx Holland og Belgien, hvor teknologien klarer sorteringen. Men så vidt vi ved, formår de kun at sortere mindre end 20 % fra til genanvendelse, og kvaliteten af det sorterede affald er ofte meget ringe, fordi sammenblandingen ødelægger og forurener materialerne.  Til sammenligning genanvender vi i Favrskov Kommune mere end 60% af affaldet fra husholdninger.

Kildesortering er afgørende

I Danmark er kildesortering et lovkrav ifølge affaldsbekendtgørelsen. Det betyder, at affaldet skal sorteres dér, hvor det opstår: i hjemmet, på arbejdspladsen, i skoler og institutioner. Når vi sorterer materialerne fra starten, undgår vi, at de forurener hinanden, hvilket gør den efterfølgende sortering på sorteringsanlæggene mere effektiv. Her gennemgår affaldet en teknologisk finsortering, hvor materialerne skilles endnu mere ad, så vi sikrer den bedst mulige genanvendelse.

Betyder det så, at vi ikke tror på sorteringsrobotterne? Nej, tværtimod. Vi håber og tror, at robotteknologi i fremtiden kan overtage en større del af sorteringsarbejdet, så det bliver nemmere for os alle. Men det kræver store investeringer i anlæg og infrastruktur – og det må ikke ske på bekostning af materialernes genanvendelighed.

Så indtil videre er det stadig vigtigt, at vi alle gør vores del og sorterer affaldet rigtigt fra starten.

AI-generet billede af robot, der sorterer affald i et norsk fjeld

Billederne i denne artikel er genereret ved hjælp af kunstig intelligens og er ikke fotografier af virkelige begivenheder eller steder.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.