Nærbillede af maddiker på låget af af en brun affaldsbeholder

Spørgsmål og svar om maddiker i affaldsbeholdere

Vi forstår naturligvis, at det kan være en ubehagelig overraskelse, når maddiker (fluelarver) indtager en affaldsbeholder. Og det er selvfølgelig noget, vi alle sammen så vidt muligt vil undgå.

Men at spyfluer, og dermed også maddiker, kan finde vej til affaldsbeholdere, er der som sådan ikke noget nyt i. Især til de beholdere, der er beregnet til madaffald.

Herunder har vi svaret på nogle af de spørgsmål og kommentarer, vi får angående maddiker i beholdere:

 

  • Bind en god tæt knude på posen til madaffald og posen til restaffald, inden du lægger den i den udendørs beholder. Undgå at fylde posen så meget, at den ikke kan lukkes helt til.
  • Sørg for at dryppe madaffaldet af, inden du smider det ud, da væsken lugter og tiltrækker fluer.
  • Undgå at affaldsposen går i stykker. Læg den forsigtigt i beholderen i stedet for at smide den.
  • Placer din affaldsbeholder i skyggen.
  • Sørg for at låget på din affaldsbeholder (både indendørs og udendørs) er omhyggeligt lukket. 
  • Rengør løbende din affaldsbeholder, fx ved at lægge den ned og spule den med haveslangen. Det kan forebygge lugt, der tiltrækker fluer.

Hæld et par liter kogende vand ned langs siderne for at fjerne fluelarver, flueæg og fastgroet materiale, og luk låget til. Hæld vandet ud, når det er kølet af og gentag evt. et par gange.
 
Undgå at bruge sæbe og andre rengøringsmidler. Hvis du bor i et område, hvor kloaksystemet er separeret, ledes det beskidte vand ud i vandløb i naturen.

Brug ikke gift. Da maddiker ikke er farlige, skal du aldrig bruge sprøjtegifte til at bekæmpe dem med. 

Det er ikke noget nyt, at der kan komme maddiker i affaldsbeholdere. Især i de varme perioder, kan det forekomme. Men der er ikke noget belæg for at antage, at maddikeproblemet er et ekstraordinært stort problem i de beholdere, der anvendes i den nye affaldssortering i Favrskov Kommune.

Den type affaldsbeholdere vi har udleveret i Favrskov Kommune, anvendes også i flere andre kommuner rundt om i landet.

Vi har ikke selv har konstrueret de nye beholdere. Der er foretaget et indkøb, hvor vi har fulgt reglerne om EU-udbud og har lagt vægt på blandt andet kvaliteten af beholderne i udvælgelsen blandt de modeller, som de forskellige leverandører bød ind med. Beholderne opfylder den europæiske standard (DS/EN 840) for affaldsbeholdere.

I forbindelse med indkøb/valg af beholdere, har vi naturligvis indhentet erfaringer fra andre kommuner og affaldsselskaber, der benytter samme type. Heller ikke her er maddiker nævnt som et særligt problem.

Utætte låg og ribber i bunden er nævnt som mulig fejlkonstruktion på de nye beholdere, der er med til at fremme problemet med maddiker.

Hvis lågene på en beholder ikke lukker ordentlig til, vil vi meget gerne undersøge det nærmere. Så kan det være et problem med den enkelte beholder. Der vil dog være ganske smalle åbninger på de sider af lågene, som er hængslet til beholderkroppen. Dette er ikke en fejlkonstruktion.

Så vidt vi ved, er andre beholdere på markedet heller ikke konstrueret således, at de er 100% tætte. Der vil formentlig også på disse beholdere være "utætheder", fx ved hængsler og fleksible led, hvor fluer og andre insekter kan trænge ind. De plastbeholdere vi anvendte i de tidligere affaldsordninger, opnåede heller ikke en tæthed på 100%.

Vi anerkender at ribberne i bunden muligvis kan lave hul i poserne til madaffald. Især hvis poserne ikke bliver lagt forsigtigt ned i beholderen. Dog ved vi ikke, om det har en reel effekt på maddikeproblemet, hvis ribberne fjernes. Hvis poserne ikke lægges forsigtig i beholderen, vil der også kunne opstå huller fra posens inderside forårsaget af fx kyllingeskrog, fiskeben eller lignende hårdt/spidst madaffald.

I mange tilfælde opstår maddikeproblemet sandsynligvis allerede inde i køkkenet, fordi fluerne lægger deres æg i de indendørs skraldespande. Hvis poserne ikke lukkes med en god tæt knude, vil æggene udklækkes i den udendørs beholder og maddikerne vil begynde at kravle ud. Uanset hvilken type affaldspose, du benytter til madaffald, skal du derfor binde knude på selve posen.

Det er vigtigt, at du binder en tætsluttende knude på posen til madaffald. Mange typer af affaldsposer, som kan købes i supermarkederne, har forskellige former for snørelukninger. Selvom man binder en sådan snørelukning stramt, vil posen ikke være fuldstændig tæt, og posens indhold vil kunne tiltrække fluer.

Som boligejer har man selv ansvar for at rengøre sine beholdere. Både for din egen skyld, så du undgår gener fra lugt og maddiker. Men også af hensyn til skraldemandens arbejdsmiljø.

På den tidligere ordning for dagrenovation havde mange borgere en sæk til rest- og madaffald. Her kunne der også komme maddiker. Men det blev måske aldrig synligt, da skraldemanden tog både sæk og maddiker med. Nu har alle fået beholdere, hvilket kan medvirke til, at flere lægger mærke til, at der er maddiker efter tømning.

Desuden fik mange på den gamle ordning hentet deres affaldssæk efter en uge. På den nye ordning tømmes beholderen hver 14. dag, hvilket også kan øge risikoen for maddiker.

Vi hører gerne fra dig

Nye observationer og input fra borgere giver altid anledning til at se på, hvordan vi bedst kan hjælpe, og om vi kan gøre tingene anderledes, så udfordringerne mindskes mest muligt. Oplever du problemer med maddiker eller din beholder, er du meget velkommen til at kontakte os på affald@favrskovforsyning.dk. Vedhæft gerne et foto, hvis det drejer sig om problemer med beholderen.

Vi kommer dog ikke til helt at kunne eliminere udfordringerne med maddiker. I de varme perioder kan det altid være en udfordring. 

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.