Emballager af plast, glas og pap ligger på blå bord

Favrskov Forsyning vil skabe mindre affald i stort EU projekt

Favrskov Forsyning er en del af Regions Midtjyllands nye store EU-LIFE projekt: Circular Economy Beyond Waste, der startede i 2022.

Projektet har fokus på forebyggelse af affald og cirkulær økonomi, og har i alt knap 40 deltagere, der hver især byder ind med en indsats, der skal skabe mere genbrug og genanvendelse og mindre affald.

I Favrskov vil der særligt være fokus på genbrugspladserne, hvor vi vil sætte nye initiativer og tilbud i gang indenfor reparation, upcycling, genbrug og cirkulær økonomi. Målet er at nedbringe forbruget og især affaldsmængderne. For Danmark ligger desværre helt i top i EU, når det kommer til mængden af affald per borger, og i Favrskov genererer hver borger mere affald per borger end gennemsnittet på landsplan.

- Vi har et skarpt fokus på at blive en bæredygtig forsyning. Og på affaldsområdet bliver vi det ikke uden borgernes deltagelse. Derfor bygger projektet i høj grad på involvering af borgere og lokale partnere, og vi glæder os til at se, hvilke spændende initiativer og løsninger vi får i fremtiden, siger Sara Funch, direktør.

 

Læs mere herunder om de enkelte del-projekter, som udrulles i Favrskov.

 

Fakta om projektet:

  • Projektet løber over otte år fra 2022 – 2029
  • Budget for Favrskov Forsynings del-projekter er samlet omkring 5,5 millioner
  • Midlerne er bevilliget fra EU’s LIFE IP pulje til miljø, med specifikt fokus på implementeringen af Europæiske og nationale affaldsplaner og direktiver.
  • Region Midtjylland står i spidsen af projektet, derudover deltager 39 øvrige partnere (kommuner, forsyningsselskaber, regioner og miljøstyrelsen).
  • Cirkulær Økonomi handler om at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Cirkulær økonomi bryder med idéen om en lineær værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald (kilde: mst.dk)
  • Link til projektets hjemmeside: Beyond Waste (cebeyondwaste.eu)

 

 

Projektet gentænker især, hvordan genbrugspladsen kan spille en aktiv rolle i at fremme en positiv affaldsadfærd. Centrum for dette projekt bliver en nyopført genbrugsplads i Favrskov.

Her etablerer vi bl.a. et område til direkte genbrug, hvor vi skal samle erfaring med brugeradfærd og indretning - erfaringer, som kan skaleres til andre genbrugspladser. Desuden vil vi eksperimentere med direkte genbrug og vejledning på ubemandede genbrugspladser, der skal gøre det mere fleksibelt for borgere at besøge genbrugspladser.

Reparationsværksted og hands-on læring for børn og voksne

En væsentlig aktivitet er etablering af et reparationsværksted, hvor borgere får mulighed for at mødes omkring genbrugs- og reparationsaktiviteter. Her kan man komme og (lære at) reparere egne ting. Værkstedet vil samtidig huse involverende workshops og events, skabt i samarbejde med lokale interessenter og nyetablerede netværk med lokale organisationer og erhvervsliv.

Projektet sætter også fokus på skolebørn og daginstitutioner. En kombination af undervisningsmateriale, workshops og ekskursioner til kommunens genbrugspladser vil give børnene læring om genbrug og forebyggelse af affald. 

Projektet vil sætte fokus på forebyggelse og genbrug af elektronik affald med en specifik indsats rettet mod hårde hvidevarer.

Der sælges mere end 1 million hårde hvidevarer i Danmark om året, men mindre end 50% af elektronikaffald, inklusiv de hårde hvidevarer, samles ind til genanvendelse, og mindre end 1% af dette bliver genbrugt. Der er altså et stort potentiale for at reparere og genbruge hårde hvidevarer.

Målet er at lave en model for, hvordan vi i højere grad kan genbruge og reparere hårde hvidevarer ved nye tiltag på genbrugspladserne. Det betyder, at der skal testes nye løsninger for borgerinddragelse, formidling, indsamling, sortering, reparation og redistribuering.

Samarbejde på tværs

I projektet lægger vi stor vægt på samarbejde og prøvehandlinger. Projektet udføres i samarbejde med Aalborg Kommune, som også vil teste forskellige løsninger af. Sammen med en referencegruppe, der består af deltagere fra eksempelvis virksomheder, brancheforeninger, universiteter og lignende, indsamler vi løbende viden og evaluerer på løsningerne.

Målet er, at vi ved projektets afslutning har udviklet en eller flere modeller, som andre kommuner kan lade sig inspirere af til at løfte hårde hvidevarer højere op i affaldshierarkiet, så vi genanvender og genbruger en meget større andel.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder .

Jeg giver hermed samtykke til, at Favrskov Forsyning A/S må sende mig elektroniske nyhedsbreve. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde samtykket ved at afmelde nyhedsbrevet. Dette kan gøres via link nederst i nyhedsbrevet. Læs Favrskov Forsynings privatlivspolitik.