Kompostering

Med en kompostbeholder til det grønne køkkenaffald får du gratis kompost til havens planter og bedre plads i din affaldssæk.

Kampagne 2018

Favrskov Forsyning kører for tiden med en kampagnepris på HUMUS-kompostbeholderen. Med et værdibevis fra Favrskov Forsyning kan du købe den for 300 kr. i et af kommunens byggemarkeder (XL-BYG i Søften, Hadsten og Thorsø).

Vil du anskaffe en kompostbeholder, skal du henvende dig til Favrskov Forsyning på telefon 89 64 50 00 eller på mail affald@favrskovforsyning.dk. Oplys venligst navn, adresse, mailadresse eller tlf.nr. og det byggemarked, som du vil benytte. Vi registrerer din bestilling og sender dig et værdibevis, som du tager med i byggemarkedet, når du tager ud for at købe beholderen.
Beholderen er ikke samlet ved køb. Vær opmærksom på, at bunden i sig selv måler 105 cm i diameter.

Læs mere om Humus kompostbeholderen og selve komposteringsprocessen på Humus’ hjemmeside www.humus.dk eller få en komposthåndbog hos os.

Kompostorm og andet ekstraudstyr kan bestilles hos HUMUS på deres hjemmeside eller på www.ormeposten.dk.

Beholderen passer sig selv
Det er ingen videnskab at have en kompostbeholder i haven. Den passer stort set sig selv. Affaldet bliver omsat, efterhånden som du fylder det i. Komposten har blot brug for luft, vand og varme, så sker resten helt af sig selv.

Sorteringen i køkkenet
I køkkenet sorterer du alt det affald fra, der kan blive til kompost. Det er for eksempel rester af frugt og grønt, pasta, kaffegrums og små stykker brød.

Kød, fisk, fedt og mælkeprodukter må du ikke lægge i kompostbeholderen. Det kommer til at lugte råddent og kan tiltrække skadedyr.

Bland med haveaffald
For at få den bedste kompost ud af køkkenaffaldet, er det godt at blande det med 1/3 findelt haveaffald. Det giver luft til de organismer, der omdanner affaldet.

Haveaffald til kompost
Græs, urter, ukrudt, grene og blomster kan du kompostere blot ved at lægge det i en dynge i et hjørne af haven. Husk at vende dyngen en gang imellem for at give ilt til mikroorganismerne.

Tålmodighed er en dyd
Du skal ikke regne med at have færdig kompost i løbet af nogle få uger. Omsætningen tager tid, og du vil blive forbavset over, hvor meget beholderen kan rumme. Der kan godt gå et halvt år, før du har den første færdige kompost.

Brugen af komposten 
Den færdige kompost kan du bruge i haven på alle tider af året. Kompost er et godt jordforbedringsmiddel, der øger jordens evne til at holde på vand, løsner jorden og øger gennemluftningen.

Komposthåndbog
Du kan læse mere her eller bestille en gratis komposthåndbog på telefon 89 64 50 00.